İşte cep telefonu kullanıcılarının gönderdiği şikayetlere göre cep yakan kabarık faturalar konusunda en fazla şikayet edilen 5 konu:

1- İNTERNET PAKETİ

Herhangi bir gsm şirketinden aldığınız internet paketlerinden birini aldıktan sonra belki yarım saat belki de 1 saat sonra hemen internete girebiliyorsunuz. Buraya kadar her şey tamam. Fakat genellikle satın aldığınız paket hakkında detaylı bilgi vermemelerinden dolayı ay sonun da 3 Bin TL gibi bir faturayla karşılaşabilirsiniz. Bu nasıl oluyor! Her hangi bir internet paketi aldıktan sonra paketiniz aktif hale getirilmemişse/unutulmuşsa/gözden kaçmışsa/satın aldığınız şube bildirmemişse vs ve siz internet paketiniz aktif hale getirilmeden 1-2 gün kullanmışsanız ayda sadece şu kadar dedikleri tarifelerin dışında farklı bir ücretle faturanıza yansıtıyorlar. İnternet paketinizi kullanmadan önce arayarak internet paketinizin aktifleştirip aktifleştirilmediğini teyit ediniz.

2- VİRÜSLER

İnternete cep telefonları aracılığıyla bağlanan kullanıcıları bekleyen virüslerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Hackerler güvenli olmayan internet sitelerine zararlı kodlar ekliyorlar. Cep telefonları arasında yayılan virüsler bilmediğimiz çeşitli yurt dışı numaralarına mesaj ya da çağrı atıyor. Masanın üstünde duran telefon kendi kendine fark ettirmeden mesaj yolluyor ama ne giden kutusunda ne mesaj var ne de iletildi raporu var. Haberimiz dahi olmadan yapılan bu işlemler sürpriz cep faturası ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor.

3- CEVAPSIZ ÇAĞRILARA DİKKAT

Dünyanın farklı yerlerinde kurulan sahte çağrı merkezlerinden vatandaşların telefonlarına gelen çağrılar, kabul edilmesi veya geri aranılması durumunda yüksek faturalara neden olabiliyor. +393 ve +359 kodları ile başlayanlar başta olmak üzere, bu numaralar geri aradığınız zaman hattınız özel hatların tarifesi ile ücretlendiriliyor. Bu dolandırıcılar sürekli yeni yöntemler deneyerek vatandaşları dolandırmaya devam ediyor. Yeni bir dolandırıcılık yöntemi olan bu yöntem ile telefonunuz bir kez çalıyor ve kapanıyor. Siz cevapsız çağrıyı gördüğünüzde numarayı geri arıyorsunuz. Bu tuzağa düşmemek için, tanımadığınız bir numaradan size cevapsız çağrı gelirse sakın geri aramayın. Merak sonrası altından kalkamayacağınız bir fatura ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

4-"İPTAL EDİYORUM" DEMEYİ UNUTMAYIN

Taahhüdünüzün bitim tarihinden sonra ve fatura kesim tarihinizden önce tarife değişikliğinizi ya da iptal işleminizi gerçekleştirin. Yeni fatura döneminden itibaren X tarifesini kullanmak istiyorum eski tarifemi iptal etmek istiyorum demeyi unutmayın. Anlık değişiklik yapmanız durumunda, son faturanıza, eski tarifenin aylık sabit ücretinin tamamı ve yeni tarifenin aylık sabit ücreti fatura kesim tarihine kadar kullandığın oranda yansır. İleri tarihli değişiklik yapmanız durumundaysa, fatura kesim tarihinden itibaren yeni tarifeniz devreye girer ve faturalarına da yeni tarifenin sabit ücreti yansımaya başlar. Gelen şikayetlere göre birçok gsm operatörü tarife değişikliği yapmak isteyen cep telefonu kullanıcısının eski paketini iptal etmeyerek çift paket ödemek zorunda bırakıyor. Çift fatura şoku yaşamamak için dikkat edin"

5-FACEBOOK SENKRONİZASYONU

iPhone iOS 6 yazılım güncellemesi yapan kullanıcılardan bu konuda çok fazla şikayet alıyoruz. Cep telefonunda Facebook senkronizasyonu açık olan kişiler dikkat etmeli. Çünkü kısa mesaj gönderdiği kişi iPhone kullanıcısının hem telefon rehberinde hem de Facebook hesabında ekli ise gönderilen mesaj bu hesapta ekli olan kişilere otomatik olarak multimedya mesajı olarak gönderiliyor. Bu nedenle kısa mesaja göre daha farklı ücretlendirilmekte. iPhone kullanıcıları benzer sorunları yaşamamak için telefon ayarlarından sırası ile menüye girip oradan telefon ayarlarından Facebook'u bulup buradan kişileri kapalı durumuna getirmeli.

Kaynak: Şikayetvar.com