Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin üçüncü çeyrekteki büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7 büyüdü. Bu rakam 2012 yılından beri en düşük büyüme hızı oldu.

TÜİK, yılın ilk çeyreğine ilişkin daha önce yüzde 4,7 olarak değiştirdiği büyüme rakamını yüzde 4,8, ikinci çeyrek için ise yüzde 2,1 olarak açıkladığı rakamı da yüzde 2,2 olarak revize etti. Böylece Türkiye ekonomisi, 2014 yılının Ocak-Eylül döneminde yüzde 2,8 büyüdü.

BEKLENTİ NEDEN GERÇEKLEŞMEDİ?

Al Jazeera’ya açıklama yapan, FXTCR Analisti Ekin Akbaş, özel sektörün ‘sıfır’ çektiğini, kamu harcamalarının ise daraldığını söyledi.
Analist Ekin Akbaş bu konuda şu bilgileri verdi:

"Bu sabah saatlerinde TÜİK tarafından açıklanan üçüncü çeyrek (Temmuz – Eylül 2014 dönemi) büyüme oranı verimiz beklentilerin altında kalarak yüzde 1,7 olarak gerçekleşti. Bu büyüme verisi ile birlikte, 2012’nin dördüncü çeyreğinden sonraki en düşük büyümemize imza atmış bulunuyoruz. Tarım sektöründe yüzde 4,9’luk bir daralma, inşaat sektöründe ise sadece yüzde 1’lik büyüme olduğunu görüyoruz. İmalat sanayiindeki büyüme rakamımız ise yüzde 2,2 olarak sınırlı kalmış."

"Ticaret kanadında sadece yüzde 0,6’lık büyümemiz var ki bu da bizi ticaret tarafında yıllık yüzde 1,4’lük bir büyümeye taşımış. Harcamalar yöntemiyle baktığımızda ise kamu harcamalarının yüzde 2 daraldığını görüyoruz. Hatırlayacağımız üzere daha önceki çeyreklerde kamu harcamaları büyümemize önemli bir katkı sağlıyordu. Ancak bu verideki yüzde 2’lik küçülme, bizi 9 aylık bazda yüzde 0,7’lik bir kamu harcaması daralmasına taşımış."

"Özel sektöre baktığımızda ise orada kocaman bir sıfır görüyoruz. Bu noktada, bu cepheden büyümeye gelen yüzde 1,6’lık bir negatif etki var. Özel sektör zaten uzunca bir süredir sıfır çekiyordu. Bu durağanlık bu veride de bozulmamış."

"Kısaca özetlersek: Kamu harcamamış, hanehalkı beklenen 'patlamayı' bu çeyrekte de gerçekleştirememiş, kamu harcamaları daralmış, inşaat her zamanki “lokomotif” görevini bu sefer yerine getirememiş ve tarım bizi ciddi şekilde aşağı çekmiş.”