Avrupa’da üçüncü çeyrekte, 6.2 milyar dolar değerinde altın yatırımı yapıldı.  

 

Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre, yatırım yapılan altın miktarı rekor olmasa da 118 metrik ton altın talebi, üçüncü çeyrekte dünya genelindeki yatırım yapılabilir seviyedeki altın talebinin üçte birini oluşturuyor.

 

Bu oran aynı zamanda Avrupa’nın geçen yıl aynı zamana denk gelen talebin yüzde 135 daha fazlasına denk geliyor.

 

Dünya genelinde de altına olan talebin geçen yıla kıyasla yüzde 29 arttığı görüldü.  

 

Uzmanlar, altına olan bu talebin değerli metalin fiyatının rekor yüksekliklere çıktığı bir zamanda artmış olmasına da dikkat çekiyor. 

 

Altın fiyatları, Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 20 değerlenirken, 1,900 dolar seviyesinin bile üzerine çıktı. Ancak Ağustos’tan bu yana bu seviyenin altına geriliyor.

 

BELİRSİZLİKLER TALEBİ ARTIRIYOR

 

Küresel ekonomideki belirsizlik, birçok yatırımcının bu kadar yüksek fiyatlar rağmen altına hücum etmesinin temel nedeni olarak gösteriliyor.

 

Dünya Altın Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Avrupa’daki borç krizine yönelik derinleşen endişeler, altına olan talebin temel nedeni olarak gösterilebilir” dedi.

 

Avrupa’daki merkez bankaları da üçüncü çeyrekte altın alımı konusunda son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

 

Dünya Altın Konseyi, “Euro ve dolar merkez bankalarının temel rezervleri olmaya devam etse de batı hükümetlerinin güvenirliğine yönelik şüpheler, yöneticileri rezervlerini çeşitlendirmeye yönlendirdi” dedi. (Hurriyet)