Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulunda olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) Başakşehir’de kurulacak olan İbn-i Haldun Vakıf Üniversitesi’nin 606 milyon liralık arazisinin 3 milyon liraya 30 yıllığına tahsis edildiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre mülkiyeti Hazine’ye ait, Maliye Bakanlığı’nın resmi belgesine göre "Başakşehir’deki arazi, TÜRGEV’e sadece 30 yıllığına tahsis edildi".

Başakşehir’deki 779 dönüm arazi için Şubat ayında TÜRGEV’in‘eğitim, öğretim ve öğrenci yurdu’ amacıyla kullanması için irtifak hakkı tesisi talep edildi. Arazinin bedel tespit raporunda değerinin 606 milyon 650 bin 294 TL olduğu kaydedildi.

BAKANLIK DEVREDE

606 milyon değerindeki araziyle ilgili ‘üniversite alanı olarak değiştirilmesine ilişkin’ görüşü sorulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 27 Ocak 2015 tarihli yazısında, alana yönelik planlama ve çalışmaları yönlendirecek master plan çalışmalarına başlandığını, avan master plan onayının da gerçekleştirildiğini bildirdi. 5 binlik ve binlik planlama çalışmalarında, alanın bütününde üniversite alanı gibi büyük ölçekli donatı alanlarında yer almasının öngörüldüğü ifade edildi. Alanda irtifak hakkı kurulması halinde amacı doğrultusunda üniversite alanı olarak işlenebileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

Araziyle ilgili, Milli Savunma Bakanlığı’ndan da görüş istendi. 17 Aralık 2013’te alınan yazıda alanı oluşturan 130 hektar yüzölçümlü arazinin bedelinin Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TOKİ arasında imzalanan protokole göre bu bedelin Maliye Bakanlığı tarafından TOKİ’ye ödenmesi koşuluyla, Milli Savunma Bakanlığı’na ait olan tahsisin kaldırılmasının uygun görüldüğü belirtildi. 130 hektarlık arazi 66’ıncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Kışlası’ndan kopacak.

AYNI GÜN ‘OLUR’ VERDİ

Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün Maliye Bakanlık Makamı’na yazdığı 2 Şubat 2015 tarihli “TÜRGEV” konulu talep yazısı aynı gün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından ‘olur’ verilerek imzalandı.

‘GECE YARISI’ OPERASYONU

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınarak öldürülmesi olayı ve büyük ölçekli elektrik kesintisinin yaşandığı 31 Mart gecesi AKP’nin, Bilal Erdoğan’ın vakfına çalıştığı ortaya çıkmıştı. TÜRGEV’e üniversite açma yetkisi veren yasa, sabaha karşı 05.20’de TBMM’de yasalaşmıştı. TBMM Genel Kurulu’nda biri devlet, 2’si vakıf 3 üniversitenin kurulmasını öngören tasarı gündemin en yoğun olduğu günde sessiz sedasız kabul edilerek yasalaşmıştı.