ABD'deki kuraklığın 50 yıldan uzun sürenin en yüksek düzeyine ulaşması tarımsal emtia fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı.

Financial Times, dünyanın yeni bir gıda kriziyle karşı karşıya kaldığını yazdı.
Mısır ve soya fiyatları rekor kırarken,30'dan fazla ülkede ayaklanmalara yol açan 2007-2008 krizindeki seviyelerin üzerine tırmandı.

Buğday henüz rekor kırmış değil ancak son beş haftada yüzde 50'den fazla prim yaptı. 2010 yılında Rusya'nın koyduğu ihracat yasağında erişilen seviyelerin üzerine çıktı.

24 işgünü içinde Mısırda yüzde 57, buğdayda yüzde 52, soyada yüzde 34 artış yaşandı. Ünlü emtia yatırımcısı Jim Rogers, CNBC-e'ye artan gıda fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rogers, sorunun ABD'de yaşanan kuraklıktan çok daha derin ve ciddi olduğunu kaydederek "Böyle giderse 10 yıl sonra aç kalacağız" açıklamasında bulundu.

Jim Rogers, ''Bu on yıl içinde gıda fiyatları daha da artacak. Stoklar tarihin en düşük seviyesinde. Geçtiğimiz on yıllarda hep ürettiğimizden daha fazla tükettik, ancak sorunlarımız bundan daha büyük'' diye konuştu. 

''Ülkeler tarımdaki istihdamı arttırmak için ne yapmalı? Ya da ne yapmaktan kaçınmalı?'' sorusunu Rogers, ''Kapılarını tarımda çalışmak isteyen herkese açmalı'' diye yanıtladı.

Artan gıda fiyatlarının gelişen ülke ekonomileri için olası tehlikelerini değerlendiren Rogers, ''Eğer fiyat politikası değişmezse hepimiz açlıktan öleceğiz. Tarımda istihdamı, sermayeyi ve yönetimi çekecek gelişmeler yaşanmalı. Eğer istihdam artmazsa gelişen ülkeler olsun gelişmiş ülkeler olsun hepimiz açlık yaşayacağız. Evet bazıları acı çekecek ama çiftçiler 30 yıldır açlar.

Son 15-20 yılda onbinlerce Hintli çiftçi intihar etti, bunu önemsemiyor musunuz? İngiltere'de en yüksek intihar oranı çiftçiler arasında. Size bu çiftçilerin arkada bıraktıkları dullarla ve yetimlerle konuşmanızı tavsiye edebilir miyim? Yada günde 13 saat çalışıp, neredeyse hiçbir karşılık almadan diğer hepimiz için ekim yapmanızı... Hepimiz siz aç kalırken bize ucuz gıda sağladığınız için teşekkür edeceğiz. Ancak sizin gibi birçok kişiyi de tarlalarda çalışmaya ikna etmeniz gerekecek. ABD'de ortalama çiftçi yaşı 58, Japonya'da 66, Avustralya'da 58. Çiftçiler ölüyor. Daha yüksek gıda fiyatları olmalı aksi takdirde yemeğimiz kalmayacak.

Tüm dünya hakkında endişelenmelisiniz sadece gelişen ekonomiler hakkında değil. Gelişmiş ülkelerdeki çiftçiler de çok kötü durumda. Umarım sizi tarlalarda görebilirim'' dedi. (Ajanslar)