Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Gara operasyonunda hayatını kaybeden polis memuru Vedat Kaya’nın 2016’da alıkonulduktan sonra KHK ile ihraç edildiği bilgisinin “gerçeği yansıtmadığını” ileri sürse de, Kaya’nın ismi 2017 yılında ihraç edilen 9 bin 103 personel arasında.
 
Türkiye’nin 10 Şubat günü Gara’ye yönelik operasyonunda hayatını kaybeden 13 polis, asker ve MİT mensubu arasında bulunan Mardin nüfusuna kayıtlı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Vedat Kaya’nın örgüt tarafından alıkonulduktan sonra Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği yönündeki  bilgi gündeme oturdu. 

Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM) yapılan açıklamada, “Bazı sosyal medya platformlarında yer alan, ‘şehit edilen polis memuru Vedat Kaya’nın, PKK tarafından kaçırıldıktan sonra KHK ile ihraç edildiği’ yönündeki haberler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Emniyet’in açıklamasının devamında şunlar kaydedildi: “KHK’lar kapsamında yapılan kamu görevinden çıkarma işlemleri, ilgililerin isimleri ile birlikte Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmektedir. Şehidimiz hakkında bu kapsamda herhangi bir işlem tesis edilmediği de ilgili KHK listelerine bakıldığında görülecektir. Şehit polis memuru Vedat Kaya'nın memuriyet hakları, PKK terör örgütü tarafından kaçırıldığı günden bu yana kesintisiz olarak devam etmiştir. Menfur olayın ardından şehitlik işlemleri de başlatılmıştır. Şehitler üzerinde yapılmaya çalışılan bu tür provokasyon girişimleri, hem şehidimizin ailesi ve yakınlarını hem de Emniyet teşkilatını derinden üzmektedir.” 

Emniyet’in ihraç edilmediği savunup, bu yöndeki haberleri yalanladığı Vedat Kaya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 24 Temmuz 2016 tarihinde Diyarbakır Lice'de örgüt mensupları tarafından yapılan yol kontrolü sırasında alıkonulmuştu.

Darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde 23 Temmuz 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında ihraçlar yaşandı. Bu tarihte paylaşılan listede Kaya'nın ismi yer almadı. 
 
NİSAN 2017'DE İHRAÇ EDİLDİ
 
Bu tarihten sona 27 Nisan 2017’de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise, 667 sayılı KHK kapsamında "milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) ile iltisakı veya irtibatı olduğu gerekçesiyle" 9 bin 103 polis memurunun açığa alındığı belirtildi.

Paylaşılan bu listenin  7405. sırasında Garê operasyonunda hayatını kaybeden polis memuru Vedat Kaya’nın ismi yer alıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yaşamını yitiren Kaya’nın ailesi de çocuklarının daha önce KHK ile ihraç edildiği bilgisini doğruladı. 

Kaynak: MA