Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Komisyonu’nca 2015 yılında hazırlanan ve Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından, “Tutum Belgesi” adıyla üniversitelere gönderilen Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’nin durdurulduğu açıklandı.

YÖK, üniversitelere gönderilen Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’ne ilişkin tutum belgesini de web sayfasından kaldırdı.

‘TOPLUMSAL DEĞERLERİMİZE UYGUN DEĞİL’

YÖK Başkanı Yekta Saraç, projeye “Murat edilenin dışında” anlamlar yüklendiğini belirtti:

“Projenin, toplumsal değerlerimiz ve kabullerimizle mütenasip olmadığı ve toplumca kabul görmediği hususunun göz önünde bulundurulması gereği ortaya çıkmıştır. Bu istikamette tutum belgesinde de gerekli değişikliklerin yapılmasına yönelik olmak üzere bir müddetten beri YÖK bünyesinde çalışma yürütülmekte idi. Bugün itibarıyla Tutum Belgesi’nde, ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği’ kavramı çıkarılarak güncelleme yapılmasına ilişkin çalışmalar son aşamasına gelmiş olup yakında üniversitelerimize duyurulacaktır.”

MEB DE İPTAL ETMİŞTİ

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği programı, 2014-2016 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nda da uygulanmış ancak Bakan Ziya Selçuk’un göreve gelmesinin ardından iptal edilmişti.

EĞİTİM SEN: EĞİTİM SEN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ EĞİTİMİ ŞART

Eğitim Sen, YÖK’ün, Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’nin durdurmasına tepki gösterdi. Sendikanın basına gönderdiği yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Açıkça bilinmelidir ki Türkiye’de yaşamın her alanında ve akademide yürütülen toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarının ve kurumsallaşmanın gelişimi Yekta Saraç ile başlamadığı gibi; kendisinin tek bir açıklamasıyla da sona ermeyecektir!

Eğitim Sen olarak; kısa süre önce Yükseköğretim Kurulu web sayfasından kaldırılan belgenin dayanaklarını ve ilkelerini kamuoyuna duyurmaya ve yaygınlaştırmaya, Saraç’ın açıklamasındaki ‘aile yapısı ve değerlere aykırılığı’ pahasına toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesini güçlendirmeye, eşitlik ve özgürlük mücadelemize devam edeceğiz.

Eşitlik ve özgürlük düşlerimiz ‘mütenasip’ karanlığınıza sığmaz."

Kaynak: Bianet