Boğaziçi Üniversitesi’nde 16 yıldır caz dersi veren Seda Binbaşgil’in dersleri “kayyım” rektör Rektör Naci İnci tarafından kaldırıldı.

“Kayyım” rektör atamalarını rektörlük binasına sırtlarını dönerek protesto eden Boğaziçi Akademisyenleri, atanmış Rektör Naci İnci’nin 16 yıldır üniversitede caz dersi veren Seda Binbaşgil’in derslerinin kapattığını belirtti. 
 
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yapılan kayyım rektör atamalarını 172’nci kez sırtlarını Rektörlük binasına dönerek protesto etti. Eylemde, görevlerine son verilen akademisyenler için "Feyzi Erçin yalnız değildir", "Cemre Baytok işine geri dönsün" ve "Can Candan yalnız değildir" yazılı dövizler taşındı.

Yapılan açıklamada, üniversite kampüsünün etrafında polisin ağır silahlarla devriye gezdiği, her köşesinin kameralarla, özel güvenlik ve polislerce denetlenmeye çalışıldığı belirtildi.

KAYYIMLIK SİSTEMİ

Kayyımlık sisteminin Türkiye’de olduğu gibi üniversitelerde de özgürlüğü ve liyakate dayalı anlayışı tahrip ettiğinin altı çizilen açıklamada, “Kayyımlar atandıkları kurumların kaynaklarını ihtiyaca göre değil, kendilerini atayan merkezin çıkarlarına göre kullanıyor. Kurum içinde meşruiyete sahip olmadıkları için güven tesis edemiyor. Böylece kurumsal birikimi sorunların çözümü için harekete geçiremiyor” denildi.
 
YÜZ YÜZE EĞİTİME HAZIR DEĞİL

Üniversitede akademik yılın başlamasına az zaman kalmasına rağmen yönetimin yüz yüze eğitim için gerçekçi bir hazırlığının olmamasının idari acizliğin en vahim örneği olduğu ifade edilen açıklamada, “Geçtiğimiz 9 ay kampüsün pandemi koşullarında eğitime yeniden açılmasına dair hiçbir ciddi hazırlık yapılmadan heba edilmiştir. Üniversitenin sınırlı kaynaklarını aynı anda sınıfta ve online ders yapılmasını sağlamak için değil, öğrenci ve öğretim üyelerinin gözetlenmesi ve denetlenmesi için kullandı. Bu vesileyle sağlıklı koşullarda öğrencilerimizle arzuladığımız gibi yüz yüze ders yapabilmemiz için alınması gereken önlemlerin atanmış yönetimin sorumluluğu olduğunu bir kez daha kuvvetle vurguluyoruz” diye belirtildi.

GEREKÇELERİ KABUL ETMİYORUZ

Açıklamada, yeni eğitim ve öğretim yılına başlanmak üzereyken atanmış yönetimin 16 yıldır okulda caz dersi veren Seda Binbaşgil’in derslerini kapattığı da duyuruldu. Bu duruma “Her biri deneyim ve birikimleriyle alanında itibar sahibi, sayılı isimlerden olan hocalarımızın, üniversitemizle ilişiklerinin kesilmesi hiçbir gerekçeyle kabul edilemez” sözleriyle tepki gösterildi.

SANATA YÖNELEN KIYIMI KABUL ETMİYORUZ

Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihi boyunca, liyakate dayalı kriterlerle, alanında saygın isimleri yetkin oldukları alanlarda ders vermeleri için teşvik ve davet ettiğinin altı çizilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Bu isimler ve dersler, üniversitemizin en büyük zenginliklerinden birisi olmuştur. 2 Ocak’tan beri, Boğaziçi Üniversitesini itibarlı ve cazip kılan tüm değerlerine saldıran bir yönetimin parçası olan ve akademisyenlerin yüzde 95’inin ret oyu verdiği kayyım rektör Naci İnci tarafından kültür ve sanat derslerine yönelen bu sistematik kıyımı kabul etmiyoruz.”
 
AKADEMİSYENLER İŞİNE DÖNSÜN

Yine okuldan uzaklaştırılan akademisyenlerin derslerinin başına dönmesi çağrısında bulunulan akademisyenler “Üniversitemizdeki tüm birim, fakülte ve enstitülerin müdür ve koordinatörleri seçimle göreve gelmelidir. Şeffaf ve demokratik yollardan belirlediğimiz Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüsü müdürleri bir an önce görevine atanmalıdır” diyerek, atanmış rektör Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimlerin istifasını istedi.

Kaynak: MA