Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs (Covid-19) salgınının, birçok alanda olduğu gibi eğitime de büyük etkileri oldu.

Salgının artmasıyla ara verilen eğitimden milyonlarca öğrenci mahrum bırakıldı.

Türkiye’de gerekli alt yapı ve destek sağlanmadığı için öğrenciler, eğitime ulaşmakta zorlandı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Merkezi’nin, 4 Eylül’de sahada öğretmen ve akademisyenlerin verdiği bilgiler çerçevesinde hazırladığı rapora göre, öğrencilerin yüzde 70-80’e yakını uzaktan eğitime erişemiyor.

Sadece yüzde 11 civarında öğrencinin dinleyici pozisyonunda derse katılım sağlayabildiği belirtildi.

DEZAVANTAJLI ÖĞRENCİLER

Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, akademik başarı sıralamasında ilk 5’lerde yer alan kentin, uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte 40’lara kadar gerilediğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzaktan eğitimle beraber ailelerin kaygılarını gidecek hiçbir politika geliştirmediğini ifade eden Özdemir, pandemi sürecinde eğitim sistemindeki fırsat eşitsizliğinin daha da belirginleştirdiğini ifade etti.

Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, “Okuldaki dezavantajlı aileler, uzaktan eğitim ve öğretim konusunda ciddi sorunlar yaşadı. Aydın gibi birçok ilde, bilgisayarı, telefonu olmayan öğrencileri, hatta televizyonu olmayan ailelerin olduğunu gördük. Eğitimi bir bütün olarak değerlendirdiğimizde dezavantajlı ailelerin çocuklarının daha mağdur duruma düştüğünü görüyoruz.”

YÜZDE 94’Ü BAŞARISIZ

Uzaktan ve online eğitime bağlanamayan öğrencilere yönelik bir politikanın olmamasını eleştiren Özdemir, “Eğitim sistemi bu mevcut haliyle devam etmesi sorunludur. Büyük bir eşitsizlik var. Yine bu süreçte özellikle kız çocuklarına dönük bir eşitsizlik var. Eğitim Sen’in araştırmalarına göre, uzaktan verilen eğitimin yüzde 94’ü verimli değil. Bir an önce bu olumsuz şartların ortadan kaldırılması ve sağlıklı bir ortam sağlanarak öğrencilerin yüz yüze eğitime geçmesi için adımlar atılmalıdır” dedi.

GERİLEYEN BAŞARI SIRALAMASI

Kasım ayı itibariyle kademeli olarak yüz yüze eğitime geçildiğini ancak vaka artışlarının yaşanmasıyla tekrar uzaktan eğitime geçildiğini hatırlatan Özdemir, şöyle dedi:

“Pandemiyle birlikte uzaktan eğitime geçiş sürecinden bu yana Aydın’da başarı sıralaması ortalamanın çok altına düştü. Bu da ailelerde çok kaygı uyandırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, sınavlarda öğrencilerin tüm müfredattan sorumlu olacağını açıkladı. 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülmüş ders içerikleri, artı bu kadar sıkıştırılmış bir müfredattan öğrencilerden istedikleri yeri kazanımları çok zor. Bu durum öğrencilerde büyük kaygı uyandırıyor. En azından öğrenciler mağdur edilmeyecek şekilde müfredatın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Yine öğrenciler sınavlarda sınırlı konulardan sorumlu tutulmalıdır. Tüm müfredatı ne eğitim emekçilerinin ne de öğrencilerin bu şartlarda yetiştirmesi mümkün değil.”

SEBEP BÜTÇE

Yaşanan sorunların ana sebebinin eğitime ayrılan bütçe olduğunu kaydeden Özdemir, “AKP döneminde eğitime ayrılan bütçede sürekli bir azalma oldu. Hükümetin önceliği hiçbir zaman eğitim olmadı. Savaşa ve diyanete ayrılan bütçenin eğitime alınmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı