Mustafa Kemal Atatürk’e, CHP’ye ağır hakaret içeren ve çocuklara “İslam için Cihat” fetvası veren Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilere “okutulması zorunlu” olarak tavsiye edilen kitap, tavsiye listesinden çıkarılarak soruşturma başlatıldı.

BirGün’den Rıfat Kırcı’nın haberine göre, CHP’li Özgür Ceylan’ın konuyla ilgili verdiği soru önergesinin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı kitapla ilgili okullara yazdığı yazıda, “Bahse konu kitabın yerine Kemal Tahir’in “Esir Şehrin İnsanları” kitabının tavsiye edildiği” ve “sorumlular hakkında soruşturma açıldığı” bildirildi.

KOMİSYON DAĞITILDI

Bir süre önce Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği “Kitap Okuma Yarışması” kapsamında lise öğrencilerine “Okunması Zorunlu” olarak tavsiye edilen “Bir Değirmendir Bu Dünya” isimli kitap, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan tarafından Meclis gündemine taşınmıştı.

Konuyu Meclis Genel Kurulu’nda açıklayan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Ceylan, Bakanlığın konuyla ilgili yazılı açıklama yaptığını bildirdi.

CHP’li Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, kitabı seçen komisyonun yerine yeni bir komisyon oluşturulduğunu ve yeni komisyonunun Kemal Tahir’in “Esir Şehrin İnsanları” adlı kitabını tavsiye listesine aldığını duyurdu. Ceylan, Bakan Selçuk’un bahse konu kitabın tavsiye listesine alınmasıyla ilgili olarak, inceleme ve soruşturma başlatıldığını bildirdiğini söyleyerek, “Bu kitabın seçilmiş olması bile trajik bir durumdur ve Milli Eğitim’in getirilmek istendiği noktayı göstermektedir. Takibimiz olmasa bu kitap öğrencilere dağıtılacaktı” diye konuştu.