Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün kabine toplantısı sonrası değinilmeyen eğitimle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

 Bakan Selçuk, ”Okullar yazın açık olacak, isteğe bağlı telafi yapılacak. Yaz boyu okullarımızda çocuklarımızı ağırlayacağız. 1'den 2'ye geçen öğrencilerimiz için okuma yazma taraması başlatılacak. Bu taramalarımızın sonuçlarına göre ihtiyacı tespit edilen öğrencilere ek ders ve ek materyal desteği sağlayacağız. Ortaokul öğrencilerimizin de yeterlilik düzeyi değerlendirilecek” dedi.

Selçuk'un açıklamaları şöyle:

21 Haziran'da yoğun olarak başlayacağımız sosyal, duygusal, kültürel, fiziksel faaliyetler öncesinde sistem altyapımızda yoğunluğa neden olmamak ve öğrencilerimizin erişimini kolaylaştırmak için karneleri 18 Haziran’dan itibaren öğrencilerimize açıyoruz. Dileyen karnesine 18 Haziran Cuma gününden itibaren ulaşabilecek.

Okullar yazın açık olacak, isteğe bağlı telafi yapılacak. Yaz boyu okullarımızda çocuklarımızı ağırlayacağız. 1'den 2'ye geçen öğrencilerimiz için okuma yazma taraması başlatılacak. Bu taramalarımızın sonuçlarına göre ihtiyacı tespit edilen öğrencilere ek ders ve ek materyal desteği sağlayacağız. Ortaokul öğrencilerimizin de yeterlilik düzeyi değerlendirilecek.

Sosyal ve duygusal programa dayalı telafi eğitimi yapılacak. Okullarımız 2 Temmuz’dan, yeni eğitim-öğretim yılının başlayacağı tarihe kadar okulların fiziksel imkanlarından faydalanmak isteyen öğrencilerimiz için açık tutulacak. Yaz boyu okullarımızda çocuklarımızı ağırlayacağız, isteyen öğrencilerimize fiziksel etkinlikler, isteyen öğrencilerimize akademik programlar sunabileceğiz. Öğretmenlerimiz de bu programlarda öngörülen ders saati üzerinden görev alabilecekler.

TELAFİ PROGRAMI TAMAMEN İSTEĞE BAĞLI

"Salgın sonrası eğitim planlamamız, ders notlarının ötesinde bir yaklaşımla çocuklarımızın daha çok sosyal, duygusal ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Elbette akademik konularda da gereken önlemler alınacak. 2 Temmuz'un ardından öğrencilerimizi güzel bir yaz bekliyor. Ancak bu yaz beraber olalım, dolu dolu bir yaz geçirelim istiyoruz. Yaz döneminde tamamen isteğe bağlı olarak öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle ve ailelerimizle sosyal, duygusal, akademik ve fiziksel etkinliklerle dolu bir telafi programını başlatıyoruz. Gelecek eğitim öğretim yılına tüm paydaşlarımızla canlı bir başlangıç yapmayı hedefliyoruz."

HER OKUL KENDİ ÖĞRENCİ GRUPLARININ İHTİYAÇLARINI BELİRLEYECEK

"Yaz dönemiyle birlikte Bakanlığımız yaklaşık bir buçuk yıl sürecek olan Ulusal Destekleme Programı sürecine de girmiş bulunuyor. Program kapsamında her okulumuz Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca hazırlanan öncelikli ve kritik kazanımları dikkate alarak zümreleri marifetiyle hazırlanan çerçeve dahilinde kendi okullarındaki öğrenci gruplarının ihtiyaçlarını belirleyecek. Okullar kendisine bir buçuk yıl sürecek olan Ulusal Destekleme Programı kapsamında böylece bir telafi planı da oluşturmuş olacak."

"YAZ BOYU İSTEYEN ÖĞRENCİLERE AKADEMİK PROGRAMLAR SUNABİLECEĞİZ"

"18 Haziran-2 Temmuz aralığında okullarımız çalışmalarını bu planlar doğrultusunda uygulamaya başlayacaklar. Okullarımız 2 Temmuz'dan yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı tarihe kadar okulların fiziksel imkanlarından faydalanmak isteyen öğrencilerimiz için açık tutulacak. Yaz boyu okullarımızda çocuklarımızı ağırlayacağız, isteyen öğrencilerimize fiziksel etkinlikler, isteyen öğrencilerimize akademik programlar sunabileceğiz. Öğretmenlerimiz de bu programlarda öngörülen ders saati üzerinden tabii ki görev alabilecekler isterlerse. Yeni eğitim öğretim yılının da ilk döneminden itibaren öğrencilerimizin telafi ve destek çalışmalarını da yıl boyu sürdürmüş olacağız.

1. SINIFTAN 2. SINIFA GEÇEN ÖĞRENCİLERE OKUMA YAZMA TARAMASI YAPILACAK

"1'den 2'ye geçen öğrencilerimiz için okuma yazma taraması başlatılacak. Bu taramamızın sonuçlarına göre de ihtiyacı tespit edilen öğrencilere ek ders ve ek materyal desteği sağlayacağız. 3 ve 4. sınıflarda, ilkokullarda Yetiştirme Programı dediğimiz İYEP uygulaması ile destekleyeceğiz. Ortaokul öğrencilerimizin de yeterlilik düzeyleri uluslararası kriterlere uygun şekilde değerlendirilecek ve onlara da önem ve düzeylerine uygun çalışma planı verilecek."

LİSE ÖĞRENCİLERİNE KRİTİK KAZANIMLAR TARAMASI YAPILACAK

"Liseler için kritik kazanımlar taraması hazırladık. Tespitler neticesinde özel programlar uygulayarak öğrencilerin lise eğitimlerini daha güçlü sürdürmelerini ve üniversiteye hazırlanmalarını hedefliyoruz.

Elbette bu süreçler her okulun kendi ihtiyacına göre şekillenecek."

"İNTERNET SİTESİ HAZIRLADIK"

"Telafide ben de varım diyen herkesle UDEP çerçevesinde bir araya geleceğiz ve çocuklarımızın, öğretmenlerimizin, ailelerimizin daha iyi olması için hep birlikte çalışacağız. Bunların yanı sıra telafidebendevarim.meb.gov.tr isimli bir web sitesi hazırladık. Çocuklarımız, öğretmenlerimiz ve velilerimiz için de bu web sitesinde ayrı ayrı bölümler var ve birtakım etkinlik planları ve açıklamaları da yer alıyor. Yapılacak çalışmları, önerileri ve içerikleri bu web sitesinde kısa zaman içinde bulmanız mümkün olacak."