Denklik sorunu yaşayan öğrencilere ilişkin 12 Aralık 2018 tarihli Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Sekreterlik yazısında, 104 adet raporun aynı gün karara bağlandığı ve tüm öğrencilerin başvurularının reddedildiği öğrenildi. Günde 8 saat çalışıldığı düşünüldüğünde Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun rapor başına ortalama 4 dakika 36 saniye içerisinde karar verdiği görülürken, her rapor içerisinde 12 dosya incelendiği ve dosya başına ortalama 23 saniye inceleme yapıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyan Turgay Erkekli 2015 yılında Kosova’daki Iliria College-Iliria Royal Üniversity’e geçiş yaptı. Burada hukuk bölümünden mezun olan Turgay Erkekli 2018 yılında diplomasına denklik belgesi düzenlenmesi için YÖK’e başvuru yaptı. Erkekli’nin başvurusu Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 12 Aralık 2018 tarihli kararı doğrultusunda yurt dışında kalış süresinin yetersiz olduğu gerekçesiyle reddedildi.

İDARE MAHKEMESİ REDDETTİ

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre Erkekli, bu karara karşı Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Ancak açtığı dava da yerel mahkeme tarafından ilgili ülkede kaldığı süre yetersiz olduğu belirtilip reddedildi.

‘BİRİNİN ÖĞRENİM KAZANIMLARI 23 SANİYEDE DEĞERLENDİRİLEMEZ’

Denklik mağduru Turgay Erkekli’nin avukatı “Bir kimsenin tüm eğitim geçmişi ile öğrenim kazanımlarının 23 saniyede değerlendirilmesinin mümkün olmadığı açıktır. Bu nedenle YÖK’ün denklik işlemi yapmadığı, yürütme kurulu yerine genel sekreterliğin denklik kararlarını verdiği anlaşılıyor” diyerek bu duruma tepki gösterdi. Yaşanan bu durumu ve dosya kapsamında yaşanan hukuksuzlukları istinaf dilekçesinde sıralayan Erkekli’nin avukatı, yerel mahkemenin verdiği kararın bozulmasını istedi.