Osmanlı Türkçesinin liselerde zorunlu ders olmasının yolunun açıldığı Milli Eğitim Şûrası’nda Kürtçe öğretimi ve anadilinde eğitim konusu gündeme “gelemedi.”

Kürtçe eğitim talepleri "Kürtçe başka, Osmanlıca başka”  ile susturuldu. Tüm ret oylarına karşın karma eğitim zorunluluğunun kaldırılması önerisi gündemde tutulurken öneriye bu kez “Biz Atatürk döneminin uygulamasına geri dönülsün diyoruz. Bu ülkede 70 yıl ayrı kız liseleri, ayrı erkek liseleri açılabiliyordu. Karma eğitim 28 Şubat’ın uygulaması” savunması getirildi.

Turizm ve otelcilik meslek liselerinin müfredatından alkollü içki hazırlama dersinin kaldırılmasına ilişkin önerge önce reddedildi ancak daha sonra, oylamada “usulsüzlük” yapıldığı itirazlarına karşın kabul edildi. Sabah oy çokluğu ile reddedilen önergenin öğleden sonra oy çokluğu ile kabul edilmesine ilişkin “üyelerin değiştirildiği” iddiası dile getirildi.

Sinan Tartanoğlu'nun Cumhuriyet'te yer alan haberine göre 19. Milli Eğitim Şûrası’nda zorunlu din dersi, dini eğitim ve karma eğitim tartışmalarının gölgesinde Kürtçe öğretimi ve anadilinde eğitim talepleri de dillendirildi. Ancak öneri metinlerine girmesi engellenen bu öneriler sadece “lafta kaldı.”

Liselerde seçmeli olarak okutulan Osmanlı Türkçesinin zorunlu olarak okutulması önerisini kabul eden “Müfredat Komisyonu”nda Kürtçe eğitim tartışması yaşandı. Osmanlıca dersinin “Ecdadının mezar taşlarını okuyamayan tek millet biziz” sözleri ile savunulması karşısında bir komisyon üyesi “Mezar taşları diyorsunuz ama bu ülkede 20 milyon Kürt var. Onların dillerini konuşmasına izin verilmiyor. Osmanlıcanın zorunlu ders olarak teklif edildiği bir yerde Kürtçenin de öğretilmesi gerekir” dedi. Üye, iki dilli bir eğitim sisteminin benimsenmesi gerektiğini söyledi. Ancak üyenin talebi Müfredat Komisyonu tepkisi ile karşılandı.

Akyol, “Bu önerinizi dikkate almıyoruz” dedi. Öneri sahibinin “Dikkate almak zorundasınız” sözleri üzerine başkan Akyol, “Başkanlık yetkilerimi kullanarak dikkate almıyorum” diye konuştu. Bunun üzerine öneriye muhalif olan bir üye, “Polemik yapıyorsun. Öğrenciler Türkçe öğrenmek zorunda. Kürtçe başka, Osmanlıca başka” ifadelerini kullandı. Bu şekilde bastırılan Kürtçe dersi önerisi öneri metnine giremedi.