İçişleri Bakanı  Efkan Ala ve AKP bölge milletvekilleri, Galip Ensarioğlu, Ebubekir Bal, Orhan Miroğlu, il Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi.

Basına kapalı olarak gerçekleşen ve üç saat süren toplantıda Ala’nın yaklaşık beş dakika konuştuğu ve daha çok katılımcıların aktarımlarından notlar aldığı ifade edildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre; katılımcıların şiddetin bir hak arama yöntemi olmaması gerektiğini söylediği, hendeklerin ve devletin güvenlik politikalarıyla hendekleri kapatmaya çalışmasının yanlış olduğunu savundukları ve sokağa çıkma yasaklarının son bulması gerektiğini dile getirdikleri öğrenildi.

Toplantıda söz alan isimlerden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Efkan Ala, Diyarbakır, Batman ve Tunceli’de valilik yapmış biri. Bölgeyi iyi tanıyor. 2006’daki Diyarbakır olaylarında ‘Cana değil, cama gelsin’ diyerek bir infialin önünü almıştı” dedi.

Sayar “Hepimizi kaygılandıran süreçle ilgili düşüncelerimizi dinledi. Devam eden çatışmaların sonlandırılıp tekrar müzakarelerin yeniden başlamasını talep ettik. Ekonomik beklentileri de ifade ettik. Notlar aldı, hem kendi bakanlığı hem de diğer bakanlıkların konuyla ilgileneceğini söyledi. Kendisi pek konuşmadı” diye konuştu.

Ahmet Sayar, toplantıdan sonra Başbakanlık’tan yapılan HDP’yle görüşmenin iptali açıklamayı duyduklarını söyledi ve bu durumun müzakere ümidini ortadan kaldıran bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Toplantıya katılan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu’ndan Avukat Servet Özen de Tahir Elçi soruşturmasında her hangi bir ilerleme kaydedilmediğini ifade ettiklerini söyledi ve Bakan Ala’nın ılımlı bir yaklaşım sergilediğini vurguladı.