Edirne Belediyesi; Havsa, Lalapaşa, Süloğlu ilçeleri ile 96 köye hizmet verecek yeni katı atık tesisinin ihalesini, düzenlenen törenle imzaladı. Önümüzdeki ay Hıdırağa köyünde faaliyete geçecek yeni Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi'nde çöpten elektrik üretilmesi hedefleniyor.

Edirne Katı Atık Birliği tarafından işletme ihalesi yapılan Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin işletme sözleşme imzası, Yıldırım Mahallesi Gökkuşağı Parkı'nda atıldı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, eski çöplüğe 13 Ekim itibariyle çöp dökülme işleminin biteceğini belirterek, "Artık Yıldırım'a çöp dökme işi bitmiştir o kadar" dedi.

Törene Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan başta olmak üzere, ihaleyi alan işletme sahibi Ender Haberdar, Katı Atık Birliği'ne bağlı belediye başkanları ve çok sayıda mahalle halkı katıldı.

Recep Gürkan, ihaleyi alan firmanın Türkiye'de her yerde iş yapan deneyimli bir şirket olduğunu belirterek, yapılacak tesisin Türkiye'deki en kaliteli tesislerden birisi olacağını söyledi.

Firmanın bu tesisle birlikte Edirne'ye ciddi yatırım yapacağını söyleyen Gürkan, "İnşallah hakettikleri, anaların ak sütü gibi helal olan kazancı da buradan kazanacaklar. Dolayısıyla, tüm Edirne de kazanacak. Bu yaz, siz vatandaşlarımıza çok ciddi sıkıntılar yaşattık. Çöplük çok tutuştu. Yangınlar çıkarıldı. Tabii önlemek bizim görevimiz, bazen başarıyla görevimizi yaptık, bazen yapamadık. Ben Yıldırım ve Yenimaretli hemşerilerimdem yaşattığımız tüm sıkıntılar için özür dilerim. Bizleri bağışlayın." dedi.

Yeni yapılacak tesis hakkında bilgiler de veren Gürkan, "Baktığınızda yeni tesiste arıtma olacak. Delinmeyle, yırtılmayla hiçbir şey olmayacak. Bazıları, kendi dönemlerinde alışık olduğu için çamur atıyorlar bu konuda. Herkesin içi rahat olsun. Ambalaj atıklarını ayrıştırma ünitesi olacak. Kompost doğal gübre üretimi var. En önemlisi de firmamız elektrik üretecek. Doğal olarak hem kendileri hem de belediyelerimiz bu işten para kazanacak" diye konuştu.

Tesise dökülecek her çöp için birliğe bağlı belediyelerden hiçbir ücret alınmayacağını, üstüne şirketin cirosundan yüzde 10 pay alacaklarını da sözlerine ekleyen Gürkan, "Yani halkçılık lafla değil icraatle oluyor. Nehir kenarında balıkçılıkla olmuyor. Buradan çok şikayetçi olduğunuz eski çöplükle ilgili tarihte vermek istiyorum. Gelirken firma sahibi Ender beyle konuştuk. Kısmetse, 13 Ekim'de oraya çöp dökme işlemi bitecek. Orayı rehabilite edeceğiz. Yemyeşil bir alan olacak. Bittiğinde siz bile inanamayacaksınız." ifadelerini kullandı.

Gürkan'ın konuşmasının ardından, yeni tesisi yapacak İşletme Sahibi Ender Haberdar ve Recepk Gürkan, karşılıklı olarak işletme sözleşme imzalarını attı.

Geri dönüşüm malzemeleri ayrıştırıp yakılan çöpten de elektrik üretilecek.