İngiliz Economist dergisi, bu haftaki sayısında Kürtleri konu ettiği geniş bir dosyaya yer veriyor. Iraklı Kürtlerin bağımsızlık yolunda olduğunu belirten derginin, "Kürdistan: Bağımsızlığa her zamankinden daha yakın" başlıklı makalesinde, Iraklı Kürtlerin tarihini ve güncel politikaları ele alınıyor.

Dergiye konuşan Mustafa Barzani'nin torunu Şirvan Barzani, "Yeterince bekledik. Dört şeytan arasında bölünmemizin üzerinden yüz yıl geçti. İki yıl içinde bağımsız olacağız" diyor.

Dergi, Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani'nin de şu sözlerini aktarıyor: "Kendi kaderimize karar vermemizin zamanı geldi. Bizim için başkalarının karar vermesini beklememeliyiz."

Başbakan Neçirvan Barzani de, Musul'daki durumun tamamen değiştiğini belirtiyor ve ekliyor: "Aynı yapıya, aynı sisteme geri dönemezsiniz çünkü Irak artık egemenlik vasfını kaybetmiş bir devlet. Irak ulusu yok. Ama bağımsızlık bize sunulmayacak, bizim almamız gerekecek."

Neçirvan Barzani, Kürtlerin diplomasi becerilerini kullanabilmesi durumunda bağımsızlığın 'beş ya da altı yıl içinde geleceği' görüşünde.

Makale şöyle devam ediyor: "Neçirvan Barzani, istikrarlı, bağımsız bir Kürdistan'ın ancak komşularıyla, özellikle de Türkiye ve Irak hükümeti ile işbirliği sağlarsa mümkün olacağının bilincinde. Barzani, 'İlk konuşulacak ülke Bağdat. Onları ikna etmemiz lazım' diyor."

Dergi, Türkiye ve Federal Kürdistan arasındaki ticaretin 8 milyarı bulduğuna ve yaklaşık 100 bin Türk'ün Irak Kürdistan'ında çalıştığına dikkat çekiyor.

'KÜRTLER BAĞIMSIZLIĞI HAK ETTİ’  

Economist dergisi, başyazı niteliğinde olan ve derginin tavrını yansıttığı 'Leaders' bölümünde de Federal Kürdistan’ın 'bağımsız olduğunu fakat isminin konmadığını' yazıyor.

'Kürtleri özgür bırakın' başlıklı yorum makalesinde yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

"Bir ülke, eğer kendi ayakları üstünde durabiliyorsa, demokratik niteliklere sahipse ve azınlıklarına saygı gösteriyorsa bağımsızlığını elde edebilmelidir. Bunun için Iraklı Kürtlerin kendi anavatan isteklerini bir kez daha oy vererek teyit etmeleri gerekir. Ekonomik ve demokratik yeterliliğin yanı sıra, yeni devlet, askeri olarak kendini savunabilmeli ve Türkiye, İran, Suriye topraklarından parçalar ısırma eğilimini onaylamamalıdır. Komşularının desteğini almalıdır. Ve sınırların nereye çizileceği dahil, Irak hükümetiyle tüm şartları belirlemelidir."

"İstikrarlı bir ekonomi Kürtlerin elinde. Petrol ihracatları giderek artıyor ve Bağdat'taki Irak'ın merkez hükümeti, elde edilecek karın aslan payının Kürtlerde kalmasını öngören bir formül üzerinde anlaştı. Yakında, günde 800.000 varil petrol üretmeyi umuyorlar, bu da bugünün fiyatlarıyla yılda 17 milyar dolar değerinde demek."

"(…) Ayrılmak, Kürtlere, Iraklı Arapların vahşice kontrol sağlamaları girişimine karşı da uluslararası bir koruma sağlar. Kürtler kendilerine ait bir ülke istiyorlar. Bunu hak ettiler."

(BBC Türkçe)