Bir ülkedeki kurumlar, ülkedeki yönetim sisteminin yansımaları olmaktan kurtulamamakta. Sistem nasıl işlemekteyse kurumlar da öyle işlemekte. Siyasal sistemin nitelikleri kurumlara olduğu gibi yansımakta.

Son zamanlarda ülke gündeminde tartışılır bir kurum durumuna gelen Kızılay’ın, bir yardım, hayır kurumuna uygun düşmeyen uygulamaları, bu konuda ilginç bir örnek. Bu kurumun eylemlerinden biriyle ilgili bilgi veren haber şöyle:

“Kızılay’ın yabancılara yardım amacıyla gönderilen para ile lüks araçlar aldığı ortaya çıktı. Yabancılara Yönelik Sosyal Uyuma Yardım (SUY) Programı Projesi kapsamında Kızılay’a gönderilen 3 milyon 700 bin TL ile ikisi ultra lüks olmak üzere toplam 10 adet 4x4 jip alındığı belirlendi.

Paranın Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından “mağdur durumda olan yabancıların temel ihtiyaçlarını onurlu bir şekilde karşılamalarına destek sağlanması” amacıyla gönderildiği öğrenildi. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık başkanlığında 21 Mayıs 2018 tarihinde toplanan yönetim kurulunda “acil alımlar” yöntemiyle yardım için gönderilen para araç alımına kullanıldı. Yönetim Kurulu kararında acele alımın “WFP ile yürütülen SUY (Sosyal Uyum Yardımı) projesine ait ESSN-1 bütçesinden karşılanabilmesi ve ESSN- 1 bütçesi için kalan sürenin kısıtlı olması” nedenleri ile yapıldığı belirtilerek paranın iade edilmemesi için lüks araç alımı yapıldığı anlaşıldı.

Yönetim Kurulu kararında, lüks araçlarla kırsal alanlara kolay erişim sağlanacağı belirtilerek “Dünya Gıda Programı (WFP) ile yapılan 2018 yılı bütçe görüşmeleri neticesinde; proje kapsamında kullanılmak üzere yaklaşık 3 milyon 700 bin TL’lik araç alımı için bütçe ayrılmıştır. 2018 SUY projesi faaliyetleri kapsamında bahsi geçen faaliyetler için kullanılacak ve kırsal alanlara kolay erişimi sağlayacak türde 4x4 arazi araçlarının satın alınması uygun görülmüştür” denildi.

Kararda “marka modelin de hem Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) kataloglarında da yer alan hem de Birleşmiş Milletlerin dünya çapında satın alım sözleşmesinin bulunduğu Toyota marka Land Cruiser/Nissan 4x4 olması uygun görülmüştür” ifadeleri de dikkat çekti. Pazarlığa davet edilen Toyan Otomotiv ile Gülan Otomotiv’in istenilen araçları en erken dört ay sonra teslim edebileceklerini belirtmeleri üzerine, araçların başka bir firmadan “acele” alındığı öğrenildi. Proje kapsamında gönderilen para ile alınan araçlardan ikisinin 2017 model “Model Land Cruiser Prado” olduğu öğrenildi. Alınan diğer sekiz aracın ise 2017 model “FORD EDGE” olduğu bildirildi.(1)

Yabancıların ne kadarının kırsal alanlarda oturduğu konusunda net bilgi yok. Kentlerde oturanlara göre çok daha az oldukları söylenebilir.

Güç durumda olan yabancıların, temel gereksinimleri, kırsal alanlara ulaşmada kullanılacak jip almak mı? Bundan daha öncelikli gereksinimleri yok mu?

Yabancılar bu ülkeye nasıl güvenecekler?

Suriyelilere bu ülkenin sınırlarının açılmasında tırnak ucu kadar insancıl duygular var mıydı? Yoksa başka amaçlar mı belirleyici oldu?

İşi kılıfına uydurmak için düzme gerekçeler bulunması eski bir gelenek.

İnsanlık ailesi içinde saygınlığımızı artırma yerine, güvenirliğimizi yitirmede dolu dizgin koşmaktayız. Bu gidiş dünya ülkeleri arasında yerimizi giderek daraltmakta. Bu olumsuzluk yaşamın hemen her alanında yakamıza yapışmış durumda.

Bu ülkenin düzgün işleyen bir kurumu görülmeyecek mi? Yaşamın her alanında söylemleriyle eylemleri bir olan bir kurumsal yapı görme olanağı yok gibi. Herkes, her kurum türlü ikiyüzlülükler içinde. Kimileri saplandığı bataklıktan çıkamayacak ölçüde diplere vurmuş durumda.

Kızılay bir yardım kurumu. Yabancı ülkeler Kızılay’a da yardım yapmaktalar, bundan sonra yardım yapmaları gündeme gelince düşünmek zorunda kalacakları açık. Böyle bir yardım kurumu her şeyden önce güvenilir bir kurum olmalı.

-------------------------------------------

(1) Arı, İsmail, Yardım yerine lüks araç alımı ‘uygun’ görüldü, 09.09.2019 0GÜNCEL