İsviçreli sigorta şirketi Swiss Re tarafından 2013 yılındaki doğal afetlere ait veriler ışığında hazırlanan raporda, dünyanın en tehlikeli 10 metropol şehri tespit edildi.

Araştırmada çoğunluğu Asya ve Okyanusya kıtalarında yer alan ve 1,7 milyar insanın yaşadığı 616 metropol şehir ve ya bölge incelendi.

Listenin ilk sırasını muson yağmurları, sel, deprem ve tsunami felaketleri ile bilinen Japonya’nın başkenti Tokyo ve Yokohama şehirleri aldı. 37 milyonu aşkın kişinin yaşadığı bu bölgede bugüne kadar yaşanan en ağır doğal afet olan 1923 depreminde 140 bini aşkın kişi yaşamını yitirmişti.

Listenin ikinci sırasını ise deprem ve tayfun fırtınalarının vurduğu Filipinler’in başkenti Manila aldı. Manila’da geçtiğimiz yıl yaşanan Haiyan tayfununda 7 bin 500 kişi yaşamını yitirdi.

Çin’de ‘İnci’ adı verilen, Pearl River Delta adlı bölge ise dünyanın doğal afetlerden en çok etkilenecek üçüncü metropolü olarak listeye alınmış.

Listede sırasıyla Osaka-Kobe metropolü (Japonya), Jakarta (Endonezya), Nagoya (Japonya), Kalküta (Hindistan), Şangay (Çin), Los Angeles (Amerika Birleşik Devletleri) ve İran’ın başkenti Tahran şehri yer alıyor.

Swiss RE raporunda, doğal afetler nedeniyle her yıl yüz binlerce kişinin yaşamını yitirdiği, on milyonlarcasının ise evsiz kaldığı ve ya yerlerinden olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda, sadece Bangladeş’te geçtiğimiz yıl 26 bin kişinin sel ve diğer doğal felaketler nedeniyle yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Raporda, 2013 yılındaki doğal afetlerin dünya genelinde 140 milyar dolar maddi kayba yol açtığı belirtilirken, 2012 yılındaki kayıp ise 196 milyar dolar oldu.