Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Lütfi Özkök dün gece İsveç’in başkenti Stockholm’de hayatını kaybetti. Özkök 94 yaşındaydı.

1949 yılında Sorbonne Üniversitesi’nde öğrenciyken sınıf arkadaşı İsveçli Anne-Marie ile evlenerek 1950’de İsveç’e yerleşen sanatçı, o zamandan beri Stockholm’de hayatını sürdürüyordu.

NOBELYAZARLARIN FOTOĞRAFÇISI

Fotoğrafın yanı sıra çeviri ve şiirle de uğraşan Özkök, yazar portrelerinde ulaştığı estetik ve yaratıcılık nedeniyle sanat çevrelerinde “fotoğrafın ozanı” olarak anılırdı. Aralarında Samuel Beckett ve Gabriel García Márquez olmak üzere, 30’dan fazla Nobel Edebiyat Ödülü kazanmış yazarı fotoğraflayan Özkök’ün arşivinde, 1500 dolayında yazar portresi yer alıyordu. Bu yüzden ‘Nobel portrecisi’ diye de anılan sanatçının Türkçe ve İsveççe yayımlanmış şiir kitapları da bulunuyordu.

Bugüne kadar çeşitli ödüller alan Özkök, 2002’de İsveç Bakanlar Kurulu kararı ile ülkenin kültürüne sunduğu değerli katkılar nedeniyle İllis Quorum Meruere Labores (Çalışmalarıyla Hak Edenler) ödülünü aldı. Sanatçı 2009’da İsveç’te “Yılın İsveçlisi” seçildi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margot Wallström tarafından “Bu ödül için elli yıldır İsveç, Türkiye ve Fransa arasında bir kültür köprüsü işlevi gören Lütfi Özkök’ten daha iyi bir seçim olamazdı” denilerek onurlandırıldı.