Slovakya'da bir devlet hastanesinde zorla kısırlaştırılan 20 yaşındaki Çingene kadını, verdiği onur mücadelesini kazandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Slovakya'yı Çingene kadınına 43000 değerinde tazminat ödemeye mahkum etti. Daha önce bazı başka Avrupa ülkelerinde de karşılaşılan zorla kısırlaştırma uygulamaları tüm dünya Çingeneleri tarafından lanetleniyor.

1980 doğumlu olan V. C. isimli Çingene kadını Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde olan Doğu Slovakya'daki bir devlet hastanesinde kısırlaştırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorla kısırlaştırma uygulamasına tabi tutulan Çingene kadınının davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin temel maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Slovak devletini 43000 tazminat ödemeye mahkum etti. Söz konusu olay Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin zorla kısırlaştırma uygulamaları ile ilgili ilk kararı olması nedeniyle örnek niteliği taşıyor.

Dünya Çingenelerinin ve insanlığın nefretini kazanan zorla kısırlaştırma uygulamaları 21. yy'da dahi etkisini koruyan ırkçı düşüncelerin yaygınlığını ortaya koyuyor. Nazi döneminden beri nüfus politikaları, zorla kısırlaştırma ve kitlesel kıyım yoluyla Çingeneleri soykırıma tabi tutmayı amaçlayan ırkçılar günümüzde de hiç umulmadık yerlerde ortaya çıkabiliyorlar. (cingeneyiz.org)