5 bin Zapatista, oğlunu kirli savaşta kaybeden Javier Scilia'nın eylemine destek olmak için San Cristobal'a geldi.

CEM ALBAY (Meksika'dan bildiriyor)- 1984 yılından bu yana silahlı mücadele yürüten Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu- EZLN, oğlunu kirli savaşta kaybeden şair-gazeteci Javier Scilia'nın Cuernavaca'dan Meksika Şehri'ne başlattığı sessiz yürüyüşe destek amacıyla San Cristobal'in Katedral Meydanı'nda eylem yaptı.

Zapatistalar, 7 Mayıs'ta gerçekleştirdikleri eylem ile uzun zamandır süren sessizliğini boşmuş oldu. Yönetim kadrosu da dahil yaklaşık 5 bin kar maskeli Zapatista, 7 Mayıs günü öğle saatlerinde şehrin batı kısmındaki CIDECI'den başlattığı yürüyüşü, saat 17.30'da Katedral Meydanı'nda sonlandırdı. Eylem, ulusal ve Zapatista marşlarının okunmasıyla başladı.

Zapatistalar ellerinde "Daha fazla kan istemiyoruz", "Bu savaştan yorulduk", "Calderon'un savaşını durdurun" yazılı pankartlar taşıdı.

'BARIŞ, ADALET VE ÖZGÜRLÜK İÇİN SAVAŞIYORUZ'

Önce Komutan Yardımcısı Marcos imzalı bildiri okundu. Ardından konuşan komutan David, bu savaşın yaşamı savunanlar ile ölümü savunanlar arasında olduğunu, kendilerinin barış, adalet ve özgürlük için savaşmayı seçtiklerini söyledi.

David, Meksika halkına acı, kan ve gözyaşından başka hiçbir şey getirmeyen bu kirli savaşın durmasını istedi. Eskiden okul, üniversite, cadde ve hastane olan yerlerin şu an birer savaş alanı olduğunu kaydeden David, ne hükümetin ne de uyuşturucu baronlarının sözcüsü olduklarını ifade etti. David, sadece onurlu, barış içinde ve adaletli bir yaşamı savunan sıradan insanların sözcüsü olduklarını kaydetti.

Bu savaş yüzünden mağdur olan tüm masumların, anne, baba ve ailelerin seslerini ve sessizliklerini hissettiklerini belirten David, "Yoldaş Javier Scilia ve hareketine katılanlar yalnız değildir" diye konuştu.

Yürüyüşün başlangıcından itibaren yaklaşık 18 saat süren eylem, konuşmalarla sona erdi. Zapatistalar, daha sonra dönüş yoluna geçti.

Zapatistaların bu eyleminin, 2001'den bu yana yaptıkları en büyük eylem olduğu belirtiliyor.

Felipe Calderon'un 2006 yılında başkan seçilmesinden bu yana yürüttüğü operasyonlar nedeniyle, her iki taraftan yaklaşık 30 bin kişi yaşamını yitirdi.

ETHA