Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) Meksika’nın Chiapas eyaletinde 11 yeni özerk bölge ilan etti. Andrés Manuel López Obrador hükümeti bölgeleri tanıdığını açıkladı “şiddet olmasın” çağrısı yaptı.

Pazartesi günü “Güneydoğu Meksika’nın dağlarından, Zapatista destek üslerinden erkekler, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar ile Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu Komutanlığı-Devrimci Yerli Yeraltı Komitesi adına” Subcomandante (alt komutan) Moises imzasıyla yayınlanan açıklamada 11 yeni özerk direniş merkezi (CRAREZ) ilan edildiği duyuruldu. Yeni belediyeler ve merkezlerle birlikte artık EZLN’nin 43 özerk belediye ve 16 direniş merkezine sahip olduğu belirZapatista 11 yeni özerk bölge ilan ettitildi.

Zapatista, daha önce özerk bölgelerde doğa ve çiftçiliğin birlikte var olabileceği rezervler kuracaklarını söylemişti. Hükümetten yapılan açıklamada ise, “Zapatistalar genişlediklerini ve daha fazla özerk belediye yarattıklarını söylediler. Buyursunlar, ilerlesinler, çünkü bu halklar için çalışmaktır, fakat şiddet içermeyecek şekilde” denildi.

Kaynak: Evrensel