J.R.R. Tolkien'in ailesi, 'Yüzüklerin Efendisi' ve 'The Hobbit'in yapımcılarına yazarın eserlerini ticari meta haline getirdikleri iddiasıyla dava açtı.

En son setteki hayvan ölümleriyle protesto edilen 'The Hobbit' filminin yapımcıları, film gösterime girmeden bir kez daha gündemde.

TOLKIEN'İN SAYGINLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRMEKLE SUÇLANIYORLAR

Ünlü yazar Tolkien'in mirasçıları, 'Yüzüklerin Efendisi' ve 'The Hobbit' filmlerinin yapımcı firması ile mahkemelik oldu.

Aile, internette oynanan kumar makineleri dahil birçok üründe yazarın ve yazarın yarattığı fantastik dünyanın karakterlerini kullanarak Tolkien'in saygınlığına gölge düşürmekle suçladığı Warner Bros film şirketinden 80 milyon dolar tazminat istiyor.

AİLE DAHA ÖNCE YAPIMCILARLA ANLAŞMA İMZALAMIŞTI

Tolkien ailesinin avukatları, yapımcılarla sürdürülen görüşmelerin şimdiye kadar herhangi bir sonuç vermediğini ve internetten ürün satışının, 'The Hobbit' filminin gelecek ay gösterime girmesiyle daha da artacağını söyledi.

Aile, Tolkien'in karakterlerinin heykelcikleri ve karakterlerin resimlerinin basıldığı giyim eşyaları gibi ürünlerin satışı için daha önce yapımcılarla anlaşma imzalamıştı.

THE HOBBIT 14 ARALIK'TA TÜM DÜNYADA GÖSTERİMDE

Ünlü yönetmen Peter Jackson'ın Tolkien'in 'The Hobbit' adlı fantastik kitabından uyarladığı üçlemenin ilkinin dünya prömiyeri, gelecek hafta Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da yapılacak. 'The Hobbit: An Unexpected Journey', dünya çapında ise 14 Aralık'ta gösterime girecek.

Daha önce Tolkien'in aynı adlı eserinden uyarladığı 'Lord of the Rings' (Yüzüklerin Efendisi) serisinin üçüncü ve son filmi 'Return of the King' (Kralın Dönüşü) ile En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil 11 dalda Oscar alan Jackson, 'The Hobbit' serisinin ikinci filmi olan 'The Desolation of Smaug'u 2013'te, serinin son filmi 'There and Back Again'i ise 2014'te yayınlayacak.

'Yüzüklerin Efendisi'nin başlangıcı niteliğindeki 'The Hobbit', hobbit Bilbo Baggins'in büyücü Gandalf ve 13 cüce ile gönülsüzce çıktığı uzun yolculuğu anlatıyor. Shire kentinde yaşayan, kısa boylu, kocaman tüylü ayaklı, neşeli, ehl-i keyif hobbit ırkından gelen Baggins, Orta Dünya'nın kaderini değiştirecek bir yolculuk yapıyor.

Filmde Bilbo Baggings'i Martin Freeman canlandırıyor. Daha önce Yüzüklerin Efendisi serisinde rol alan Ian McKellen, Andy Serkis, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Christopher Lee, Ian Holm, Elijah Wood ve Orlando Bloom da 'The Hobbit'te seyirciyle tekrar buluşuyor. (ntvmsnbc)