Wall Street'i İşgal Et kapsamındaki eylemlerde Teksas ve Oregon'da toplam 61 kişi daha gözaltına alındı. "Yüzde 99'uz" eylemleri kapsamında tüm dünyada gözaltı sayısının 2 bin 750 kişiye ulaştığı açıklandı.

Küresel ekonomik sistem dolayısıyla ekonomik kaynakların nüfusun yalnız yüzde birlik bir kısmının kontrolü altında bulunmasını protesto etmek amacıyla 17 Eylül'de  başlayan Wall Street'i İşgal Et/Biz yüzde 99'uz (Occupy Wall Street/We are the 99 percent) ayaklanmalarının geçtiğimiz haftasonu (29-30 Ekim) düzenlenen Teksas ve Oregon ayaklarında 61protestocu göz altına alındı. New York'ta ise eylemcilerin ısınma amaçlı kullandığı jeneratörlere polis, şehre kar yağmasından bir gün önce (28 Ekim) "yangın çıkarabilecekleri" sebebiyle el koydu.

Reuters'tan 30 Ekim'de aktarılanlara göre, Teksas'ın Austin kentinde, haftalardır "işgal altında tuttukları" City Hall (Belediye Binası) Meydanı'nı polisin temizlemesine izin vermeyen 38 kişi geçtiğimz cumartesi akşamı (29 Ekim) ve pazar sabahı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar "yasakları ihlal etmek" ile suçlandılar. Ayrıca bu kişilerin protesto sahasına geri dönmelerine de engel getirildi.

Austin'deki polis memurlarından Dennis Farris Reuters'a, gösterilerin Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) geri kalanına kıyasla çok daha barışçıl gerçekleştiğine dair değerlendirmeler yaptı.

Sokağa çıkma yasağı

Portland'daysa geçtiğimiz pazar günü, ayaklanmaları şehir merkezindeki üçüncü bir parka yaymak isteyen göstericilerden 25'i "parkın kullanımına ilişkin kurallar" gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Nashville, Tenessee'deyse, "geçen hafta 'sokağa çıkma yasağını' ihlal eden 50 kişinin gözaltına alınmasından sonra geçtiğimiz haftasonu bir 'sokağa çıkma yasağı kontrolü' gerçekleştirildi."

Kar kalınlığının 20 cm'ye yaklaştığı belirtilen New York'ta ise, polisin benzinle çalışan altı jenaratörüne el koyduğu eylemciler zor anlar yaşıyor. Reuters'ın 28 Ekim tarihli bir haberine göre Wall Street'i İşgal Et eyleminin sözcüsü Michael Booth, polisin jenaratörlerine el koymasını "'Enerjimize' el koyarak enerjimizi alabileceklerini sanıyorlar; bu kesinlikle doğru değil." şeklinde değerlendirdi. Eylemcilerin sözcülerinden Ed Needham ise alınan jenaratörler yerine "güneş enerjisi ile çalışılanların getirileceğini" açıkladı.

Bazı eyaletlerde özellik kamuya ait parklarda eylem düzenlenmesi akşamları uygulanan sokağa çıkma yasakları ile durdurulurken; New York'taki protestolar "kamuya 24 saat açık özel bir parkta" gerçekleştiği için böyle bir engelleme yapılamıyor. New York polisinin işgalcilere müdahale edebilmesi için parkın sahiplerinin belediyeye şikayette bulunması gerekiyor.

Geçtiğimiz haftaki Oakland ve Atlanta'da gerçekleştirilen eylemlerde toplam 158 kişi gözaltına alınmıştı.

Oakland'daki eylemcilere polisin gaz bombası ile müdahale etmesinin eleştirilmesinden sonra Oakland Belediye Başkanı Jean Quan, polisin müdahalesinden sonra çıkan arbede yüzünden geçtiğimiz salı (25 Ekim) özür dilemek zorunda kalmıştı.

Reuters'ın 28 Ekim'deki haberinde, twitter'da işgal hareketlerindeki tutuklanmaları derleyen bir kullanıcıya dayandırarak 1000'i New York'ta olmak üzere tüm dünyada, Biz yüzde 99'uz eylemlerine katılan 2 bin 750 kişinin gözaltına alındığını belirtildi.

Geçtiğimiz pazar da Taksim'de bir araya gelen yaklaşık 100 kadar kişilik bir topluluk İstanbul'u İşgal Et/Ayaklan İstanbul hareketi ile barışçıl protestolara destek vermeye başladı. İstanbul'daki hareketin daha da büyümesi bekleniyor. (BİA/IK/HK)