Yunanistan'da yapılan seçimlerde yüzde 16, 7 oyla ikinci sırada yer alan memorandum karşıtı parti SYRIZA'nın lideri Tsipras, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'tan hükümeti kurma görevini aldı.

 

Papulyas'ın ülkenin hükümete ihtiyacı olduğunu anımsatması üzerine Tsipras, ''Bu, sol için tarihi bir an ve benim için kişisel sorumluluktur'' diyerek, eski Komünist Parti lideri Harilaos Florakis'i anımsattı.

 

Tsipras, ''Farklı bir seçim sistemimiz olsaydı ya da daha çok oy alsaydım hükümeti kurmak için daha çok seçeneğim olurdu. Ancak halk buna karar verdi, bu karara saygılıyız'' dedi.

 

Daha sonra Parlamento'ya geçen Tsipras'ın Yunanistan Komünist Parti lideri Aleka Papariga ile görüşmesi bekleniyor.

 

GÖRÜŞMELER

AB ve IMF ile yapılan borç anlaşmasını reddederek Yunanistan'ın moratoryum ilan etmesini isteyen sol partilere yönelecek olan Tsipras'ın daha sonra ilk olarak Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis, ardından parlamento dışı kalan Çevreci Yeşiller temsilcisi Ioanna Kontouli ve Sosyal Anlaşma Partisi Başkanı Louka Katseli ile görüşmesi bekleniyor.

 

Hükümeti kurmak için verilen üç günlük süreyi kullanacak gibi görünen Tsipras'ın Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) liderleriyle de görüşeceği belirtiliyor.

 

Seçimlerin çıkmaza sürüklediği Yunan parlamentosunda, yüzde de 18,85 oyla ilk sırada gelerek 108 milletvekili çıkaran ND lideri Antonis Samaras, dün aldığı hükümet kurma görevini koalisyon görüşmelerinin başarısız olmasının ardından geri vermişti.

 

Öte yandan birbirine yakın oylar alan ve görüş farklılıkları olan 7 partinin koalisyon oluşturamayacağı belirtilerek, Haziran ayında yeniden seçimlere gidilebileceği kaydediliyor.

 

PROFİL: SYRİZA - YUNANİSTAN'IN RADİKAL SOL KOALİSYONU

Radikal Sol Koalisyon Partisi (Syriza) en büyük ikinci parti olarak çıkarak büyük bir başarıya imza attı.

 

Parti, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ortak biçtiği kurtarma paketine tüm kararlılığıyla karşı çıkıyor.

 

Birbirine sıkı sıkı bağlı sol grupların koalisyonundan oluşan ve genel seçimler öncesine kadar Yunanistan'ın en büyük beşinci büyük partisi olan Syriza'yı şimdi zorlu bir hükümet kurma ve ekonomik reformları uygulama süreci bekliyor.

 

Partiye, ülkenin en genç, atılgan ve kendine güvenli siyaset adamı 37 yaşındaki Alexis Tsipras liderlik ediyor.

 

Yunanistan'ın yanlış yönde ilerlediğine inanan Tsipras, ülkenin uluslararası kurtarma paketine karşı çıkması gerektiğine inanıyor.

 

Tsipras, Yunanistan'da 'muhtıra' olarak değerlendirilen AB-IMF ortak planına karşı duruşu ve çıkışları ile ülkede birçok kesiminin damarına bastı.

 

Genel seçim sonuçlarının hem Yunanistan hem de Avrupa'da radikal bir değişime işaret ettiğini dile getiren Tsipras, halkın 'barbar muhtıralar ve kurtarma paketlerini kabul etmeye hazır olmadığını' söyledi.

 

Tsipras, kredi alanlara ödemelerin dondurulması ve Yunanistan'a verilen 130 milyar euro'luk kurtarma kredisi tedbirlerinin yeniden müzakere edilmesi sözünü vermişti.

 

İki yıl boyunca AB ve IMF'nin kredi karşılığında talep ettiği reformları eleştiren Syriza lideri, yumruğunu her fırsatta meclis masasına vurmaktan da geri durmadı.

 

GENÇ AKTİVİST

Kravat takmayı sevmeyen ve soğukkanlı, ılımlı biri olarak bilinen Tsipras'ın en büyük zevklerinden biri motorsikletiyle tur atmak.

 

Yunanistan'da 1974'te askeri cuntanın sona ermesinden dört gün sonra dünyaya gelen Tsipras, 2008'de Syriza'nın lideri oldu, 2009'da da milletvekili seçildi.

 

Siyaset sahnesine de ilk olarak 2006'da Atina yerel seçimlerinde üçüncü sıraya kadar yükselerek atmış oldu.

 

Genç aktivist, şiddetli gösteriler düzenlediği gerekçesiyle de sık sık sosyalistlerin eleştiri oklarının hedefi oldu.

 

Syriza, geçen mart ayında seçimlerle ilgili bir makalesinde parti ve liderleri hakkında 'hakaret içeren ifadeler kullandığı' suçlamasıyla Alman tabloid gazetesi Bild hakkında milyonlarca euro'luk dava açtı.

 

Syriza, Alman gazetenin Tsipras'ı, 'şiddet kullanan anarşistleri açıkça destekleyen yarı-suçlu biri' olarak tasvir ettiğini savundu.

 

Syriza, ana üyeleri Sol Hareketler ve Çevre Koalisyonu Partisi (Synaspismos) ile birlikte 2004'teki genel seçimlerden önce kuruldu.

 

Seçimlerde aldığı yüzde 3.26'lık oy oranıyla mecliste altı sandalyenin sahibi oldu.

 

Bir sonraki genel seçimlerin yapıldığı 2009'da da oyların yüzde 5.04'ünü alarak mecliste 14 sandalye kazandı.

 

Syriza'yı oluşturan sol partiler şöyle: Synaspismos (Sol Hareketler ve Çevre Koalisyonu), AKOA (Yenilenen Komünist Çevreci Sol), KOE (Yunanistan'ın Komünist Örgütü), DEA (Enternasyonal İşçilerin Solu), Kokkino, Xekinima, Rosa, KEDA (Eylemci Solda Birlik Hareketi), Energoi Polites (Etkin Vatandaşlar), Yunanistan Ekososyalistler, DIKKI (Demokratik Sosyal Hareket).