Eski başbakan Yunan toplumundan referandumda euro bölgesinde kalma yönünde oy kullanmaları çağrısında bulundu, Yunanistan'ın kriz sürecinden güçlenerek çıkacağını savundu.

Bu arada ülkede önde gelen iki siyasi partinin uzlaştığı geçici hükümette başbakanlığa Meclis Başkanı Flippos Petsalnikos'un atanacağı yönünde haberler geliyor.

Reuters Haber Ajansı, iktidardaki PASOK ve ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nden kaynaklara dayandırdığı haberinde, meclis sözcüsü Petsalnikos ismi üzerinde uzlaşıldığını bildirdi.

Ancak, habere göre söz konusu yetkililer, "Petsalnikos üzerinde uzlaştık. Ama işler başbakan Cumhurbaşkanına görene kadar değişebilir" diye de konuştu.

Geçici hükümet görüşmelerinin üç gündür devam ettiği Yunanistan, Avrupa'nın siyasi krizi sona erdirmesi ve kurtarma paketinin öngördüğü kemer sıkma önlemlerini yaşama geçirmesi baskısı altında.

ÇETİN PAZARLIKLAR SÜRÜYOR

Müzakereler iktidardaki PASOK'un lideri Papandreu ile ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Antonis Samaras arasında yürütülüyor.

Daha önce, Avrupa Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcılarından Lucas Papadimos'un Papandreu'nun yerine başbakanlığı üstlenmesi de gündemde olan olasılıklar arasında.

Ancak, Papadimos'un adaylığı konusunda sorunlar bulunduğuna ilişkin doğrulanmayan haberler mevcut.

Yunan basınında adı geçen olası diğer başbakan adayları arasında Yunanistan'ın Avrupa ombudsmanı Nikiforos Diamanduros ile Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu IMF'deki temsilcisi Panagiotis Rimeliotis de sayılıyor.

Birlik hükümetinin 19 Şubat'ta yapılması beklenen erken seçime dek ülkeyi yönetmesi öngörülüyor.

Yunanistan'ın AB ülkeleriyle vardığı mali yardım anlaşması, 100 milyar Euro ek kredi ve ülkenin borçlarının yüzde 50 oranında silinmesini öngörüyor.