Yunanistan Sosyalist Partisi Pasok lideri Evangelos Venizelos Yunanistan'da yeni bir koalisyon hükümetinin kurulduğunu açıkladı.

 

Venizelos seçimlerden az farkla galip ayrılan muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras ile görüştükten sonra ''Yunanistan'ın bir hükümeti var'' dedi.

 

PASOK lideri, bakanlıkların dağılımı konusunda görüşmelerin devam ettiğini ve bakanlar kurulunun bu geceye doğru şekilleneceğini söyledi. PASOK lideri ayrıca, Yunanistan'ın Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında Giorgas Zanias tarafından temsil edileceğini de belirtti.

 

Pazar günü yapılan seçimlerden galip çıkan Yeni Demokrasi Partisi lideri Samaras, AB ve Euro yanlısı PASOK ve Demokratik Sol (DİMAR) ile oluşturacağı koalisyon hükümetinin programı konusunda büyük ölçüde uzlaşmaya varıldığı daha önce belirtilmişti. 300 üyeli parlamentoda bu 3 partinin toplam milletvekili sayısı 179'i buluyor.

 

SYRİZA REDDETMİŞTİ

Samaras dün seçimlerden ikinci çıkan SYRİZA lideri Aleksis Tsipras ile geniş tabanlı ükümet kurmak için görüşmelerde bulunmuş, ancak AB'nin kemer sıkma politikalarına karşı tutumuyla bilinen Tsipras hükümette yer almayacağını açıklamıştı.

 

DETAYLAR SONRA

BBC Atina muhabiri Mark Lowen yeni hükümetle ilgili detayların günün ilerleyen saatlerinde açıklanacağını söyledi.

 

Demokratik Sol Parti'nin de Pasok ve Yeni Demokrasi ile birlikte koalisyonda yer alacağı düşünülüyor.

 

Partinin lideri Fotis Kouvelis ''Kurulacak hükümete güven oyu verme kararı aldık'' dedi.

 

Koalisyonu oluşturacak üç partinin üçü de Yunanistan’ın Euro’da kalmasını ama AB ve IMF tarafından verilen kurtarma paketlerinin koşullarını yeniden görüşülmesini istiyor. Fakat hangi koşulların değiştirileceği konusunda partilerin istekleri farklı.

 

Bu isteklere rağmen Avrupa’daki liderler paketlerin değiştirilmesinin neredeyse imkânsız olacağını belirtirken, yeni hükümetin nasıl 2014 yılına kadar 11,7 milyar Euroluk kesinti yapacağının detaylarının açıklanmasını istiyor.

 

Pazar günü yapılan seçimde 300 koltuğu olan mecliste Yeni Demokrasi 129 koltuk; kurtarma paketi karşıtı Syriza 71, Pasok 33, Demokratik Sol da 17 koltuk kazandı.

 

IMF ve AB Yunanistan’a 2010 yılında 110 milyar Euro değerinde; 2011’de de 130 milyar Euro değerinde iki kurtarma paketi verdi. Bu paketler ise kemer sıkma önlemlerinin alınmasını istiyordu.

 

Yunanistan’ın özel yatırımcılara 170 milyar Euro değerindeki borcu ise silinmişti.