Yunan parlamentosu milletvekilleri çarşamba sabahı yaptıkları oylamada partilere yapılan devlet yardımlarıyla ilgili yasada değişikliğe gitti. Buna göre hakkında suç ve terör örgütü oluşturmaktan dava açılan partiler devlet yardımı alma hakkını da kaybediyor. Altın Şafak partisine bu yıl için 873 bin euro devlet yardımı yapılması öngörülüyordu.

Yunanistan’da kabul edilen yeni yasaya göre merkezi yönetim organında bulunan üyeleri yahut milletvekillerinin veyahut Avrupa parlamenteri olarak görev yapan üyelerinin beşte biri yargılanan bir partiye devlet yardımı kesilebiliyor. Bunun için parlamentoda bir oylama yapılması ve oylamada oy çokluğunun sağlanması gerekiyor.

Yunan parlamentosu kısa süre önce de partinin altı milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmıştı.

Altın Şafak partisine yönelik bu adımların arkasında 17 Eylül’de rap şarkıcısı Pavlov Fissas'ın öldürülmesi var. Savcılık cinayetten aşırı sağcı partinin bir üyesini sorumlu tutuyor. Altın Şafak partisinin cinayetle ilgisi soruşturulmaya devam ediyor.


                                                       Öldürülen rap şarkıcısı Pavlos Fyssas

Halihazırda Altın Şafak partisinin 18 milletvekili hakkında suç örgütü kurmak ve suç örgütüne üye olmaktan soruşturma yürütülüyor. Partinin genel başkanı Nikolaos Mihaloliakos ve üç milletvekili tutuklu bulunuyor.

Aşırı sağcı Altın Şafak partisi özellikle de Yunanistan'daki malî kriz döneminde yeniden aktif olmaya başlamıştı. Yabancı düşmanlığı yapan ve hükümetin tasarruf reformlarına karşı çıkan parti son genel seçimlerde parlamentoya girmeyi başarmıştı.

© Deutsche Welle Türkçe