2003 tarihinden beri İsviçre'de politik iltica statüsüyle ikamet eden Muzaffer Acunbay, tatil için gittiği Yunanistan'da gözaltına alındı. Geçtiğimiz Pazar günü (20.07.2014) İnterpol tarafından arandığı ileri sürülerek Yunanistan/Bulgaristan sınırındaki Orestia şehrinde, yanındaki iki arkadaşıyla birlikte gözaltına alınan Acunbay'ın, Türkiye'de TKP/ML örgütü davasından idam cezası hükümlüsü olarak 9 yıl cezaevinde kaldığı açıklandı.

Avrupa'da Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi adına yapılan açıklamada, Muzaffer Acunbay ile birlikte tutuklanan Hıdır Gönek'in derhal serbest bırakılması istendi.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde daha önce de bir ülkede politik mülteci statüleri olasına rağmen başka bir Avrupa ülkesine gidince tutuklananlar olmuştu. Yapılan kampanyalar sonucu serbest bırakılmışlardı.

Avrupa Postası’nın haberine göre Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi açıklamasında şöyle denildi:

4 Temmuz 2014 tarihinden bu yana Yunanistan’da tatil yapmakta olan, Muzaffer Acunbay Yunanistan polisi tarafından tutuklandı. 20 Temmuz tarihinde Selanik’ten Bulgaristan tarafına gezme amacıyla giden, Muzaffer Acunbay, Bulgaristan sınırında bulunan Yunanistan’ın Orestia şehrinde yol kontrolünde İnterpol’de aranması olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Yanında bulunan arkadaşları, Hıdır Gönek ve Mahide Coşkun da göz altına alındılar.

1992 yılında politik nedenlerle tutuklanarak İstanbul Bayrampaşa Cezaevine konan Muzaffer Acunbay 2001 yılında tahliye olmuş ve 2003 yılında İsviçre’ye iltica etmiştir. Mülteci oturumlu ve 1 çocuk Babası olan Acunbay’ın, İnterpol’de bir problemi olduğuna dair, bugüne kadar kendisine hiçbir bilgi iletilmemiştir. Ayrıca, Yunanistan’a kadar birkaç ülkeden geçtiği halde hiçbir problemle karşılaşmadan seyahatine devam etmiştir.

Özellikle son dönemlerde, Balkan ve Avrupa ülkelerinde, politik mültecilere dönük bir baskı ve sindirmenin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu baskı ve sindirme hareketleri daha çok tutuklama ve sınır dışı etme tehdidiyle kendisini yansıtmaktadır. Politik mülteciler üzerindeki tutuklama ve sınır dışı etme terörü ilk olmamakla birlikte, geçtiğimiz dönem içinde, Hırvatistan güvenlik güçleri de, birçok politik mülteciyi günlerce tutuklayarak, Türkiye’ye gönderme tehdidiyle karşı karşıya bırakmıştır. Bu konularda birçok örnek bulunmaktadır. Yine, T.C devleti, bugün AKP iktidarıyla, kendisine muhalif olan herkesi kovuşturma ve soruşturmaya maruz bırakarak insanların hak ve özgürlüklerini ihlal etmektedir. Bugün ülkedeki hapishanelere baktığımızda durumu daha net bir biçimde görebilmekteyiz. Bu anlamda T.C devleti, karşıt politik görüşlü kesimi tehdit ve baskı altında tutmak için, insanları kriminalize ederek, Interpol`de arama geleneğine devam etmektedir.

Şimdi de Yunanistan güvenlik güçleri tarafından, Interpol’de aranma bahanesiyle tutuklanan Muzaffer Acunbay ve arkadaşı göz altına alınmış bulunmakta. Öncelikle bu keyfiyetçi tutuklama saldırısı nedeniyle, Yunanistan’ı demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine saygılı davranmaya davet ediyoruz. Hiçbir birey politik görüşlerinden dolayı kovuşturmaya, soruşturmaya tabi tutulamaz. Ve hiç kimsenin seyahat özgürlüğü kısıtlanamaz. Yunanistan güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak göz altına alınan Muzaffer Acunbay ve Hıdır Gönek`in derhal şerbet bırakılmasını talep ediyoruz.