Yunanistan, Euro Grubu'nun kurtarma programı karşılığında istediği ayrıntılı reform ve tasarruf planını sundu.

Newpost.gr adlı internet sitesinde yer alan haberde, Syriza hükümetinin sunduğu reform programının bazı detayları verildi. Buna göre, otelcilik sektöründe yüzde 6,5 olan katma değer vergisi yüzde 13,5’e çıkarılacak. AB ve IMF ise bu oranın yüzde 23’e yükseltilmesini istiyorlardı.

Girit dışında adalarda uygulanan düşük katma değer vergisi uygulaması ise 2016 yılı sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılacak. Denizlerde bulunan lüks yat ve yüzme havuzlarına yeni bir vergi uygulanacak. Yine denizlerde aktif olan şirketlere sağlanan vergi kolaylıklarına son verilecek.

Reform kapsamında vergi ve ticari mal kaçakçılığına karşı önlemlerin sertleştirilmesi planlanırken, erken emeklilik kaldırılıyor. Yine düşük maaş alan emeklilere verilen ek zam da 2020 yılına kadar yürürlükte kalacak.

Syriza hükümetinin reform programına karşılık olarak IMF’nin herhangi bir katkısı olmadan ve sadece Avrupa Stabilite Mekanizması (ESM) adlı finans fonundan destek istiyor. Hükümet, borçların yeniden yapılandırılmasının ESM üzerinden olmasında ısrar ediyor.

Yunanistan’ın borçlarına ilişkin nihai kararın Pazar günü düzenlenecek AB zirvesinde alınmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yunan halkı geçtiğimiz Pazar yapılan referandumda, AB ve IMF’nin dayattığı kemer sıkma politikaları öngören  önerisine ‘hayır’ demişlerdi. (ANF)