Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Yunanistan’da, ırkçılıkla mücadele kapsamında hazırlanan ancak koalisyon hükümeti ortakları arasında uzlaşma sağlanamaması üzerine askıya alınan ve yapılan değişikliklerin ardından yeniden parlamentoya getirilen Irkçılığa Karşı Mücadele Yasa tasarı bugün yapılan ikinci oylamada onaylandı.

Parlamento’da 101 milletvekilinden oluşan yaz dönemi oturumunda Cuma günü yapılan ilk oylamada üç maddesi kabul edilen, diğer üç maddenin oylanması bugüne ertelenen, aralarında savaş suçlarını, insanlığa karşı işlenen suçları, 1915 Ermeni Soykırımı’nı, Pontus ve Küçük Asya Rum Soykırımı’nı, Nazi cinayetlerini kötü niyetle küçümseyen ve inkâr edenlere para ve hapis cezası öngören maddenin de yer aldığı ilk üç madde oy çokluğuyla kabul edildi.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, oylamaya katılan 101 milletvekilinden 54’ü “Evet”, 42’si “Hayır” oyu kullanırken, üç milletvekili çekimser oy kullandı.

IRKÇILIK KARŞITI YASA TASARISI

“Irkçılığa Karşı Mücadele Yasası” adıyla kabul edilen ve altı maddeden oluşan yasa, renk, cinsel yönelim, etnik ve dini gruplara yönelik şiddet eylemlerinde bulunarak ırkçılık yapanlara da üç yıla kadar hapis ve para cezası verilmesini öngörüyor.

Yasa’nın ikinci maddesi, uluslararası mahkemeler ve Yunanistan Parlamentosu’nun resmen kabul ettiği Ermeni ve Rum soykırımlarını, savaş suçlarını, insanlığa karşı işlenen suçları ve Nazi cinayetlerini kasıtlı olarak ve şiddet suçuna sebebiyet verecek şekilde küçümseyen, aşağılayan ve inkâr edenlere 3-6 ay hapis ve 5-20 bin Euro para cezası öngörüyor.

“YASA, ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN”

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, NATO Zirvesi için geçen hafta gittiği Galler’de Türkiye tarafının talebi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelmişti.

Erdoğan görüşmede, Yunanistan Parlamentosu’nda geçen hafta oylamaya kabul edilen Irkçılığa Karşı Mücadele Yasa tasarısına dair “ciddi endişeleri” olduğunu dile getirmişti. Erdoğan, yasanın Türk-Yunan ilişkilerinde soruna sebep olacağını savunmuştu.

Yunanistan Başbakanı Samaras ise, yasanın uluslararası hukuk ve Avrupa kararlarına uygun olduğunu belirtti. Samaras, yasanın, hayatını kaybedenlerin anısına saygı çerçevesinde hazırlandığını ifade etti.

İNKÂR YASASI YAYGINLAŞIYOR

Yunanistan Parlamentosu, 1994 ve 1996 yıllarında aldığı kararla 1914 ve 1923 yılları arasında Pontus ve Küçük Asya Rumları ile Ermenilerin sistematik ve planlı bir şekilde imha edilmesi ve etnik temizliğe tabi tutulmasını soykırım olarak tanımıştı. Parlamento ayrıca, 24 Nisan’ı 1915 Ermeni Soykırımı kurbanlarını anma günü olarak da tanımıştı.

İsviçre ve Slovakya’nın ardından Yunanistan’da da kabul edilen yasa ile, 1915 Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesini cezai yaptırıma tabi tutan Avrupalı ülke sayısı üçe yükseldi.