Yunanistan'da 17 Haziran Pazar günü düzenlenecek seçimler öncesinde Radikal Sol Koalisyon/SYRIZA tarafından bugün bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda okunan ve "Pazartesi günü tüm Yunanistanlıların hükümetini oluşturacağız" ifadeleriyle başlayan açıklamada, 'iflas memorandumu'nun yerini 'Ulusal Canlandırma Planı'nın alacağı belirtildi.

 

Açıklamada, birkaç üyeden oluşan küçük bir bakanlar kurulu oluşturulacağı, kamu kuruluşlarındaki yüksek maaşlı yöneticilerin ücretlerinin ekonomik kriz koşullarına uygun biçimde yeniden ayarlanacağı, başbakanın ve bakanların maaşlarının da yarıya indirileceği, başta bakanlar olmak üzere devletin üst kademelerinde görevli herkesin mal varlıklarının kayıt altına alınacağı, milletvekillerine Yunanistan parlamentosu tarafından sağlanan ücretsiz telefon tahsisi ve araba kiralanması gibi ayrıcalıklara son verileceği ifade edildi. Açıklama, özetle şu ifadelerle devam etti:

 

"Pazartesi sabahı, Yunanistan'da dokunulmazlık rejimine son verilmiş olacak. Yaptıklarını örtbas ettiklerini ve izlerini sildiklerini düşünenler yanılıyorlar. İlk kez dürüst güçlerin çoğunluğuyla, ilk kez cunta sonrası yolsuzluk ve iç içe geçmiş çıkarların iki partili sisteminin güçleri olmaksızın kurulan parlamento, yönetilebilir bir borç krizinin ulusal trajediye dönüştürülmesinin yanı sıra önceki dönemin büyük skandallarının sorumlularını belirlemek için çabalayacak.

 

Ülkemizde son birkaç gündür deneyimlediğimiz şey, tarihi bir barışçıl devrim sürecidir.

 

Halkımızın tarihi siyasi kurtuluş sürecidir.

 

Pazartesi sabahından itibaren ülke içindeki iç içe geçmiş çıkar güçleri ve uluslararası tefecilik güçleri muhtıra yazmayı bırakacak, çünkü halkımız tarih yazmaya başlayacak.

 

Yeni Demokrasi ve PASOK partileri unutulmaya yüz tutacak.

 

Bununla birlikte geriye kalan yağmalanmış bir halk, harap edilmiş bir memlekettir.

 

Sorumluluğu tamamen alan biziz.

 

Memorandum enkazının içinden ülkeyi yeniden inşa etme şeklindeki ağır tarihsel sorumluluğu üstleniyoruz.

 

Adil, etkin ve liyakata dayalı biçimde yönetilen devleti, toplumsal ihtiyaçlara, halkımızın ihtiyaçlarına yanıt verecek bir ekonomiyi sağlam temeller üzerine kurma sorumluluğunu.

 

Biz ne kurtarıcılarız, ne de kahramanlar.

 

Sadece tarihin çağrısına yanıt veriyor ve görevimizi yapıyoruz. Yurtsever ve demokrat görevimizi.

 

6 Mayıs seçimlerinden önce ya da sonra söylediklerimizden ne daha fazlasına, ne de daha azına söz verebiliyoruz. Yunanistan halkının gözlerinin içine bakıyoruz:

 

Size ihanet etmeyeceğiz."

 

Yunanistan'da 17 Haziran Pazar günü düzenlenecek seçimler yaklaşırken, seçimden önceki son iki haftalık kamuoyu araştırması yasağı başlamadan gerçekleştirilen kamuoyu araştırmalarına göre Radikal Sol Koalisyon/SYRIZA ile Yeni Demokrasi'nin oy oranları birbirine çok yakın seyrediyor.

 

Çeşitli sermaye grupları ve medya kuruluşları ile çeşitli AB ülkeleri Radikal Sol Koalisyon/SYRIZA’nın iktidara gelmemesi için korku yaymaya, ekonomik krizin artacağını söylemeye ve Yunanistan halkını tehdit etmeye devam ediyor. Yunanistan halkının korkuya boyun mu eğeceğini yoksa umuda mı yürüyeceğini pazartesi günü hep birlikte göreceğiz.