Yunanistan, solcu başbakan Aleksis Çipras’ın Avrupa Parlamentosu seçimleri ve yerel seçimlerde aldığı yenilgi sonrası istifa etmesinin ardından erken seçimler için sandık başına gitti. Sandık başı anketlere göre seçimleri Kiriakos Mitsotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi (ND) hareketi kazandı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın başında bulunduğu SYRIZA ikinci parti olarak ana muhalefet oldu.

Normal tarihinden yaklaşık dört ay öne çekilen seçime 20 siyasi parti katıldı. Yüzde 3 seçim barajının uygulandığı seçimde, partiler meclisteki 300 sandalye için yarıştı. Seçimlerde 9 milyon 903 bin seçmenin oy kullandığı belirtiliyor. 577 bin genç ilk defa sandık başına gitti.

Sandık çıkış anketi, ülkedeki yüzde 3’lük seçim barajını geçen partilerin oy dağılımını şu şekilde yansıtıyor: ND yüzde 38-42, SYRIZA yüzde 26,5-30,5, KINAL yüzde 6-8, KKE yüzde 5-7, MERA 3-5, Altın Şafak yüzde 2,8-4,8, Yunan Çözümü 2,5-4,5.

Seçim sistemine göre, hükümet kurmayı kolaylaştırmak amacıyla seçimde birinci çıkan parti, fazladan 50 milletvekili hakkı kazanıyor. Bu sonuçlara göre Yeni Demokrasi tek parti hükümeti kurabilecek. Aşırı sağ Altın Şafak’ın büyük oranda oy kaybetmesi dikkati çekti. Altın Şafak dahil olmak üzere, yüzde 3 barajına yakın bulunan 3 partinin durumu sonuçların açıklanması ile netleşecek.

YENİ DEMOKRASİ TEK BAŞINA İKTİDAR

2015’te ekonomik krizin, milyarlarca euroluk borcun ve tasarruf yükünün yarattığı boğucu ortamda iktidara gelen solcu Aleksis Çipras ve partisi SYRIZA’nın, yine ekonomi politikaları yüzünden seçimleri kaybetmesi bekleniyordu. Krizin sorumlusu gösterilen ama Kiriakos Miçotakis liderliğinde küllerinden doğan Yeni Demokrasi ise seçimlerin favorisiydi.

KYRIAKOS MİTSOTAKİS KİMDİR?

2016’dan bu yana Yeni Demokrasi’nin lideri olan 51 yaşındaki Kiriakos Miçotakis, Harvard Üniversitesi’nden mezun olan eski bir bankacı. Miçotakis, Yunan siyasetinde yakından tanınan ‘Yeni Demokrasili’ bir aileden geliyor. Babası Konstantinos Miçotakis 1990-1993 arasında başbakanlık yaptı, yakınlarını kayırma suçlamaları sonrası istifa etmek zorunda kaldı. Kardeşi Dora Bakoyanni ise dışişleri bakanlığı yapmış bir isim.

ÇİPRAS NEDEN GERİLEDİ?

Çipras hükümetine desteğin erimesi ise ironik biçimde, Yeni Demokrasi’nin sorumlusu sayıldığı ekonomik krizin ardından izlemek zorunda kaldığı ekonomi politikalarından kaynaklanıyor.

2010’dan bu yana milyarlarca dolarlık kurtarma paketlerinin getirdiği tasarruf yükünün altında boğulan Yunan halkı, 2015 seçimlerinde tasarruf tedbirlerine karşı kampanya yapan Çipras’ı iktidara taşımıştı. Ancak solcu siyasetçinin kendisi de, ülkenin iflas bayrağını çekmemesi için uzun müzakereler sonucunda, üçüncü bir kurtarma paketine ve daha fazla tasarruf tedbirine onay vermek zorunda kalmıştı. Çipras’ın Makedonya ile isim krizini çözdüğü anlaşma da ülkedeki milliyetçi kesimin tepkisini çekmişti.