Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhtarlara hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tarihte bize ne yaptılar. 1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı. Her şey ortada" dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte şu an Ege'yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan'da verdik. Zafer bu mu?

"Oralar bizimdi. Oralarda bizim camilerimiz, mabetlerimiz var ama şu anda hala Ege'de kıta sahanlığı ne olacak, havada, denizde ne olacak bunları konuşuyoruz, hala bunun mücadelesini veriyoruz.

"Niye? İşte o anlaşmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar, o anlaşmanın hakkını vermediler. Veremedikleri için şimdi onun sıkıntısını biz yaşıyoruz."

Erdoğan'ın bu sözleri üzerine Türkiye de olduğu gibi Yunanistan'da da tartışmalara neden oldu.

ATİNA'DAN TEPKİ

Erdoğan'ın Lozan Antlaşması ile ilgili sözleri Atina'da tepki ile karşılandı.

CNN Türk'ün aktardığı habere göre; resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte Yunan Dışişleri Kaynakları, Yunan medyasına "Acı görünse de, Lozan Antlaşması kimsenin ve Ankara'nın görmezlikten gelemeyeceği bir realitedir" denildi.

"ERDOĞAN'DAN TARİHİ TAHRİK"

Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi Avrupa Parlamenteri Manolis Kefaloyianis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin "Tarihi bilgiden yoksun ve tehlikeli" olduğunu savundu.

Merkezciler Birliği Partisi açıklamasında "Erdoğan, Lozan'dan şüphe etti. Sözleri, Türk- Yunan ilişkilerini torpilliyor" denildi.

Yunanistan'da haber sitelerinini manşetleri de "Erdoğan, Lozan konusu açıyor" ve "Erdoğan'dan tarihi tahrik" şeklinde oldu.