Yunanistan halkı Pazar günü erken genel seçimler için sandığa gitmeye hazırlanıyor. Anketlerin çoğu Syriza’nın kıl payı da olsa birinci parti olacağını gösterirken, Yeni Demokrasi’nin de birinci gelme olasılığı bulunuyor.

Efimerida ton Syntakton gazetesinde yayınlanan bir ankete göre, Syriza oyların yüzde 28’ini alarak birinci olacak. Merkez sağ Yeni Demokrasi’nin (ND) ise yüzde 24 oy ile ikinci olacağının tespit edildiği ankette, aşırı sağcı Altın Şafak’ın üçüncü, Komünist Parti (KKE) ve yine merkez sağ To Potami’nin ise dördüncülük için yarıştıkları ortaya çıktı.

Muhafazakar Kathimerini gazetesi tarafından yaptırılan bir ankette ise, merkez-sağ Yeni Demokrasi yüzde 30 oy oranıyla birinci parti olacağı, Syriza’nın da yüzde 29,5 ile ikinci güç olacağı sonucuna varıldı.

25 Ocak’ta yapılan seçimlerde Syriza oyların yüzde 36,3’ünü alarak birinci parti olmuş ve Avrupa Birliği karşıtı politikalarıyla bilinen Anel ile koalisyon kurmuştu.

Yunanistan’daki seçim sistemi birinci gelen partiye büyük avantaj sağlıyor. Parlamentodaki 300 sandalyeden 50’si otomatik olarak birinci partiye verilirken, kalan 250 sandalye ise yüzde 3 seçim barajını aşan partilere oy oranlarına göre dağıtılıyor. (ANF)