Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan gelecek her yeni kredi, Yunanlar için hayatı biraz daha zorlaştırıyor. Yunan halkı arasında öfke ve umutsuzluk hakim.

İflasın eşiğine gelen Yunanistan, uluslararası destek alabilmek için acı bir reçete uygulamak zorunda. Yunanlı bir kadın şunları söylüyor:

“Beni artık hiçbir şey ilgilendirmiyor. Tüm bu hırgür, benim için çok yorucu. Para gelecek mi, gelmeyecek mi? Ne zaman ve nasıl gelecek? Krizin içine saplanmamız ve işimizi kaybetmemiz yetmez mi! Benim bir sürü derdim var, faturalarımı ödeyemiyorum. Tek isteğim sadece normal bir hayat sürdürmek, zenginlikte gözüm yok.”

Bu günlerde birçok Yunanlı işte bu Atinalı kadının içine düştüğü durumda. Altı ay önce işini kaybetmiş ve üç yaşındaki oğluna bakabilmek için yeni bir iş arıyor. Devam eden tüm bu gürültü patırtı, belirsizlik ve alınan her yeni tasarruf önlemi 33 yaşındaki bu Yunan için artık çok fazla. 

Yeni önlemler

Ancak Yunan halkını daha zor zamanlar bekliyor. Atina hükümeti, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun baskısıyla yeni tasarruf önlemleri almak zorunda kaldı. Hükümet kamu harcamalarını biraz daha kısacak. Kesintilerden en çok memurlar ve emekliler etkilenecek.

Buna göre, bin 200 euronun üzerindeki emeklilik maaşları yüzde 20 kesilecek. Yaklaşık 30 bin memur da aldıkları maaşın yüzde 60'yla bir yıl süreyle açığa alınacak. Bu kişilere iş bulabilmeleri için bir yıllık süre tanınacak. Vergi muafiyetine de yeni sınır getiriliyor. Buna göre yılda 8 bin euroluk vergi muafiyeti şimdi 5 bin euroya düşürülüyor.

Gençler karamsar

27 yaşındaki pazarlama bölümü öğrencisi Yannis, kendisinin ve ülkesinin geleceğini karanlık görüyor. Ne diplomasını aldıktan sonra iş bulacağına ne de hükümetin yeni tasarruf önlemleriyle kredi verenleri ikna ettiğine inanıyor:

Yannis, “Eğer geri ödeyemezsek, bize bir sonraki kredi dilimi şırıngada kalır. En azından hâlâ hayatta olduğumuzu ve hâlâ düzelebileceğimizi biliyoruz. Ancak halklar yan yana durabilir ve sadece kendi çıkarlarını düşünmezlerse, Avrupa'nın uzun vadede daha iyi duruma geleceğine inanıyorum” diyor.

Başbakan da yorgun

Başbakan Yorgo Papandreu da Yunan halkı gibi artık yorgun. Borç krizinin başlamasından bu yana kendine olan güvenini kaybettiği gözlenen Papandreu, karamsar bir görüntü veriyor. Mücadeleye hazır görünen tek üst düzey politikacı ise Yunan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos.

Venizelos, “Gerekli olan her şeyi yapıyoruz. Ülkemizin geleceğini ve Euro Bölgesi'ndeki yerimizi tehlikeye atmayacağız. Aynı zamanda rekabet gücümüzü ya da çocuklarımızın geleceğini de” diyor.

Sendikalardan grev çağrısı

Yunan hükümeti kemerleri daha da sıkmaya hazırlanırken sendikalar ise tüm yükün çalışanların üzerine binmesi nedeniyle alınan önlemleri protesto ediyor. Sendikalar, önümüzdeki haftalarda iki günlük greve gidilmesi çağrısında bulundu.

Avrupalı yetkililer ise Yunan ekonomisinin gidişatından emin olmak için denetimlerini sürdürüyor. Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu temsilcilerinden oluşan heyet çalışmalarını tamamladıktan Euro Maliye Bakanları, 8 milyar euroluk yeni kredi diliminin serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verecek. (Deutsche Welle Türkçe)