Suriye'deki Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) genel komutanı Sipan Hemo, iki yıldır Afrin'de güç bulunduran Rusya'yı "Kürtlere ihanet etmek" ile suçladı.

Sipan Hemo, Rus güçlerinin iki yıldır Afrin'de olduklarını ve kendilerine sürekli olarak "Kürtlersiz bir çözüm mümkün değil" dediklerini kaydetti ve şöyle sürdürdü:

"Rusya ile bazı anlaşmalarımız vardı. Ama Rusya bir gecede bu anlaşmaları yok sayarak bize ihanet etti. Açık şekilde bizi sattı (...) Anlaşılan Türk devleti ile bazı anlaşmalar yapmışlar."

Hemo Rusların bir gün bu tutumlarından dolayı Kürtlerden özür dileyeceklerini de söyledi.

KİLİSE FÜZE ATMADIK

Hemo, Kilis'e atılan füzeler konusunda "Birliklerimiz hiçbir şekilde ne Kilis'i ne de bir başka kenti hedeflememişlerdir" dedi.

RUS BASINI: MOSKOVA'NIN KÜRTLERE BORCU YOK

Türkiye'nin Suriye'de Afrin'e yönelik olarak başlattığı operasyon Rus basınında geniş yer buldu. Rus basınında öne çıkan bazı yorumlar şöyle:

Kommersant - Gazeteye konuşan Rus Uluslararası İlişkiler Konseyi'nden Kirill Semyonov "Türkiye'nin Afrin'deki operasyonu Türk Hava Kuvvetleri'nin Suriye hava sahasını kullandığı düşünülürse, Türkiye'nin sadece Rusya ile anlaşmasının sonucu olabilir. Moskova'nın Kürtlere hiçbir borcu yok. Rus ordusunun geçmişte Afrin'de gözlemci güç konuşlandırması Ankara ile pazarlık yapılması için atılmış bir adımdı. O zaman Türkiye'nin operasyonu Moskova için avantajlı değildi. Oysa şimdi Moskova tüm suçu, Kürtlere kısa menzilli taşınabilir hava savunma sistemleri ve diğer silahları sağlayarak onları ABD etkisinin bir aracı haline getiren ABD'ye atabilir" dedi.

Izvestia (Hükümet yanlısı gazete) - Siyasi analist Vyacheslav Matuzov gazetedeki yorum yazısında şu görüşe yer verdi: "Son gelişmeler Suriye ve Ortadoğu'daki durumu ciddi olarak karmaşıklaştırıyor. Ancak Türklerin bu askeri operasyonu diğer oyuncuların politikalarının bir sonucu. ABD Kürtleri kullanarak Ankara'yı kışkırtmak için her şeyi yaptı. Üstelik ABD bu tırmandırma sonucunda bir şey daha elde etti: Suriye krizinde siyasi çözümü sürecine zarar verdi. ABD Kürtleri kullanarak Suriye topraklarında varlığının devamını garanti altına alıyor" dedi. 

Nezavisimaya Gazeta - Askeri uzmanı General Yuri Netkachev gazeteye yaptığı açıklamada, "Kürtler Rusya-Türkiye gaz anlaşmasında değersiz paraya dönüştü. Türk ordusunun Zeytin Dalı Harekâtı ancak Rusya'nın sessiz onayıyla gerçekleşebilirdi. Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı Türk ordusunun PYD'yi hedefleyen askeri eylemlerinden uzak durması için ikna etmiş olması dışlanamaz" dedi.

Kaynak: BBC Türkçe