Suriye’nin kuzeyindeki Rojava’da YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD’in elinde olan ve Türkiye sınırına yakın Minbiç kentini almak için yakında operasyon başlatacak. 

Sputnik’e konuşan Demokratik Suriye Güçleri komutanlarından Ebu Leyla, Minbiç’in geri alınması amacıyla bir askeri konsey kurduklarını söyledi.

Operasyon normalde geçen ay başlatılacaktı ancak Türkiye’nin operasyona karşı çıkması nedeniyle ertelenmişti.

Habere göre ABD’nin Türkiye’yi ikna etmesiyle operasyonun başlatılması için hazırlıklara başlandı. Operasyon kapsamında Kobani’nin güneyindeki Teşrin Barajı çevresine ağır silahlar sevk edildi. 8 Nisan’da başlaması beklenen operasyon, ilk aşamada sadece Minbiç kenti ve El Bab’a bağlı birkaç köyün alınmasıyla sınırlı olacak, Cerablus’u veya başka bir yeri kapsamayacak.

El Bab kentine bağlı bazı köylerin alınmasıyla Kobani ile Efrin arasındaki koridorun açılması hedefleniyor.

MİNBİÇ ASKERİ KONSEYİ 

Demokratik Suriye Güçleri komutanlarından Ebu Leyla konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:  “Minbiç’in IŞİD’ten kurtarılması amacıyla Minbiç Askeri Konseyi adında bir oluşum kurduk. Konsey 13 kişiden oluşuyor ve üyelerin tümü de Minbiç Araplarıdır. Ben de bu konseyin başkan yardımcısıyım. Konseyin temel amacı Minbiç’i IŞİD’ten kurtarmak olacaktır.”

Demokratik Suriye Güçleri, geçtiğimiz aylarda IŞİD’in elindeki Teşrin Barajı ile Teşrin kasabasını ele geçirmişlerdi. Kobani’nin güneyinin 70 kilometre uzaklığında yer alan Teşrin Barajı ile Minbiç kenti arasında 17 kilometre var. 

Türkiye sınırında yer alan Cerablus kentine 33 kilometre uzaklıkta bulunan Minbiç kenti, El Bab kentine de 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Cerablus ile El Bab ve Efrin ile Kobani kantonu arasında geçiş yollarından biri olması nedeniyle büyük bir stratejik öneme sahip Halep’e bağlı Minbiç kentinde Araplar, Türkmenler ve Kürtler yaşıyor. Kent 2012 yılının sonlarına doğru Özgür Suriye Ordusunun, 2014 yılında ise IŞİD’in eline geçmişti.