El Nusra ve radikal islamcı örgütlerin Suriye'nin Halep kentinde PYD kontrolündeki Şeyh Maksud mahallesine kimyasal silahlarla saldırdığı iddia edildi.

Hikmet Durgun’un Sputnik’teki haberine göre YPG’nin Halep sözcülerinden Berfin Hezil, “El Nusra ve ÖSO, Şehy Maksus mahallesine kimyasal silahla saldırdı. 4 sivil ile 2 YPG üyesi yaralandı. Nefes almakta zorluk çekiyorlar. Klor gazı kullandıklarından şüphe ediyoruz” dedi.

Edinilen bilgilere göre El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra Cephesi, Ahrar uş-Şam örgütü, Nurettin Zengin Tugayları, Sultan Murat Tugayları ve Şam Cephesi'nin de içinde yer aldığı cihatçı örgütler, Halep'in Şeyh Maksud mahallesine düzenledikleri saldırılarda kimyasal silah kullandı.

‘YARALANANLAR ARASINDA SİVİLLER DE VAR’

Çatışmaların devam ettiğini belirten YPG sözcülerinden Berfin Hezil, şöyle konuştu:

“El Nusra, Ahrar uş-Şam, Nurettin Zengin Tugayları ile diğer cihatçı örgütler Şeyh Maksud mahallesine ağır silahlarla saldırıyorlar. Cehennem topları ve diğer ağır silahlarla saldırıyorlar. Atılan toplarda kimyasal maddeler var.

Bu madde ile insanlar zehirleniyor, nefes darlığı çekiyor. Kimyasal saldırı bugün saat 11:45’te Sekene Şıneye bölgesinden geldi. Kimyasal saldırı hem YPG mevzilerine hem de sivillerin olduğu alanı hedef aldı. 4 sivil ile YPG üyesi 2 kişi yaralandı.

Yaralıları hastaneye kaldırdık. Sağlık durumları iyi değil. Kimyasal saldırı ile ilgili elimizde görüntüler var. Görüntülerde saldırının olduğu yerlerde sarı dumanlar yükseliyor. Fosfor görüntüsüne benziyor.”

Kimyasal saldırı ile ilgili olarak BM’ye ve diğer kurumlara başvuracaklarını kaydeden Hezil, cihatçı örgütlerin daha önce de kendilerine yönelik kimyasal saldırıda bulunduğunu söyledi.

ANHA’nın aktardığına göre ise, radikal İslamcı örgütler Şeyh Maksud Mahallesine yönelik saldırılarında bir kez daha uluslararası sözleşmelerle yasaklanmış olan kimyasal gazlar kullandı.

Gazlardan olumsuz etkilenen ve saldırılarda yaralanan onlarca yurttaş mahalledeki Heyva Sor merkezine kaldırıldı.

YPG Genel komutanlığı da geçtiğimiz günlerde Suriye’de Ateşkesi İzleme Koordinasyonu’na gönderdiği bilgilendirmede çete gruplarının mahalleye yönelik saldırılarında kimyasal gazlar kullandıklarını bildirmişti.