Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, ağabeyi başta olmak üzere yakınındaki insanların yolsuzluk davalarına karışmasından dolayı halktan özür diledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee, günlük programı dışında bugün halka sesleniş konuşması yaptı. Devlet Başkanlık Sarayı Mavi Köşk'te kameraların karşısına geçen Lee, son zamanlarda ağabeyi ve yakınında bulunan siyasi isimlerin yolsuzluk davalarında adı geçmesinden dolayı çok utandığını söyledi.

Konuşma metnini kendisi hazırlayan Lee'nin halka seslenişi danışmanlarına haber vermeden aniden düzenlediği öğrenildi.

Konuşmasında yaşanan olayları yakından takip ettiğini söyleyen Lee, yolsuzluk davalarından dolayı her gün yüreğinin ağzına geldiğini ifade etti. Göreve ilk geldiğinde kesinlikle temiz bir siyaset sözü verdiğini hatırlatan Lee, bu yolda mal varlığını dondurmuş, maaşını yardım kuruluşlarına bağışta bulunurak kendince bir şeyler yaptığını söyledi.

Ağabeyi ve zamanında yüksek yerlere atadığı siyasi isimlerin tutuklanarak başlayan yolsuzluk davasının aslında sonuçlanmasını beklediğini söyleyen Lee, iddiamalere ve her geçen gün yaşanan gelişmeler karşısında dayamadığını ifade etti. Lee, "Aslında hukukçuların bu konuda son sözü söylemesini beklemek en mantıklı olanıydı. Ama her yaşanan olayı görünce hiç olmazsa halktan özür dilemem gerektiğini anladım." dedi.

BELİNİ BÜKEREK ÖZÜR DİLEDİ
Devlet Başkanı Lee, yakınında bu tür olayların yaşanabileceğini aklına dahi gelmediğini ifade etti. Halkın refahı için ölene kadar mücadele edeceğini açıklayan Lee, yaşananlar aklına geldikçe çok büyük bir üzüntü yaşadığını söyledi. Lee, konuşmasının sonunda ön tarafa doğru çıkarak belini büküp halktan son kez özür diledi.

5 yıllık görev süresinin son dönemecine giren Devlet Başkanı Lee, bu özürü ile halktan altıncı kez özür dilemiş oldu. Lee, daha önceleri ABD malı inek etlerinde deli dana hastalığının tespiti, Seajong şehrinin geliştirilmesi gibi konularda özür dilemişti. (haberler.com)