Müslüman olduktan sonra IŞİD'e katılan ve Musul'da köle aldıkları 5 yaşındaki Yezidi bir kız çocuğunu kocasıyla birlikte Güneş altında susuz bırakıp ölüme terk eden Alman Jennifer Wenisch, 'savaş suçuyla' itham edildiği davada hakim karşısına çıktı. Savcılık, Türkiye'de yakalanan zanlının ömür boyu hapsini istedi.

Alman Jennifer Wenisch bugüne kadar Yezidilere yapılanlar nedeniyle 'savaş suçu' kapsamında yarıglanan ilk IŞİD'li oluyor. Küçük Yezidi kızı Güneş'in altında susuz bırakarak ölümüne seyirci kalan Wenisch savaş suçlusu olarak nitelendirildi. Bunun yanı sıra Wenisch terör örgütü üyesi olmak ve 'Alman Savaş Silahları Kontrol Kanunu'na muhalefetten yargılanıyor.

Bu dava aynı zamanda Almanya'ya dönen IŞİD'li kadınlara ilişkin görülen ilk dava olma özelliğini de taşıyor. Nobel Barış Ödülü aday Yezidi Nadia Murad da davayı takip edenlerden biri ve yaptığı açıklamada "Bu benim ve tüm Yezidi toplumu için son derece önemli bir gün" ifadelerini kullandı.

"SOYKIRIM OLARAK TANINMALI"

euronews'te yer alan habere göre, Londra merkezli insan hakları avukatı ve ünlü aktör George Clooney'nin eşi Amal Clooney de işkence ile öldürülmüş olan Yezidi kızın annesini temsil eden avukatlar ekibinin arasında bulunuyor. Clooney Yezidi'lere karşı uygulananların 'soykırım' olarak tanınması için çaba sarf ediyor ve kampanya yürütüyor.

OLAY NASIL GELİŞTİ?

Alman savcılık makamlarının hazırladığı iddianameye göre Wenisch ve IŞİD üyesi eşi, Yezidi anne ve kızını 2015 yılında Irak'ın Musul kentinde yaşadıkları evin işlerinde kullanmak için köle olarak satın aldı.

Küçük kız hastalanıp yatağını kirletince IŞİD'li koca Taha Sabah El Nuri onu ceza olarak dışarı güneş altında bir yere zincirledi. Yüksek sıcaklık altında susuz kalan küçük kıza kimse müdahale etmedi ve sonuçta küçük kız yaşamını yitirdi.

Wenisch bu olayın yaşanmasına seyirci kalmak ve farklı zamanlarda kızına yardım etmek isteyen annenin başına silah dayamakla suçlanıyor.

MÜSLÜMAN OLUP IŞİD'E KATILDI

Ömür boyu hapisle yargılanan Wenisch'in Almanya'da 8. sınıftan sonra okulu bıraktığı, hiçbir işte çalışmadığı hiçbir niteliğinin olmadığı ve 2013 yılında İslam'ı seçerek Müslüman olmaya karar verdiği belirtiliyor.

2014'te Türkiye üzerinden önce Suriye sonra da Irak'a geçen Wenisch burada IŞİD'e katılarak evlilik yaptığı kaydediliyor. IŞİD adına şehirdeki parklarda ahlak zabıtalığı yapan Wenisch elinde kalaşnikof silahla bölgedeki halkın kıyafetlerini ve davranışlarını kontrol etmekle zaman geçirmiş.

TÜRKİYE'DE YAKALANDI ALMANYA'DA SERBEST KALDI

Yezidi kızın ölümünden aylar sonra Ankara'daki Alman konsolosluğuna yeni kimlik belgeleri için başvuran Wenisch burada yakalandı ve birkaç gün sonra Almanya'ya gönderildi. Hakkındaki kanıtlar yeterli olmadığı için serbest kalan Wenisch yeniden IŞİD'in kontrolündeki bölgeye geri dönmek istedi.

Bu sırada onu IŞİD'e geri götürebileceğini söyleyen IŞİD üyesi gibi davranan bir FBI ajanı Wenisch'i arabasıyla Türkiye'ye doğru götürürken arabada konuşulanları kayda aldı. Wenisch bu konuşmalar sırasında suçlarını açığa vurdu.

Kız çocuğunun öldürülme şeklinin IŞİD için bile sert olduğunu itiraf eden Wenisch, kocasının bu nedenle üstlerince cezalandırıldığını söylemesinin ardından otobanda mola için durdurukları yerde gözaltına alındı ve tutuklandı.