ABD ve Fransa, Suriye'ye insani yardım yapılmasını gündeme getiren bir karar tasarısının Birleşmiş Milletler gündemine getirmeyi planlıyor. Karar tasarısının, Suriye konusundaki önceki tasarılara karşı çıkan Çin ve Rusya tarafından da desteklenebileceğine inanılıyor.

 

Dün yapılan bir Birleşmiş Milletler toplantısında, Suriye'deki ayaklanma sırasında ölenlerin sayısının 7500'ü aştığı belirtildi.

 

Suriye ordusu Humus kentinde isyancıların kontrolü altındaki bölgelerde ve ülkenin başka yerlerinde operasyonlarına devam ediyor.

 

Edith Bouvier, William Daniels ve Javier Espinosa adlı gazetecilerin hala Humus'ta oldukları düşünülüyor.

 

Dün Sunday Times gazetesi fotoğrafçısı Paul Conroy'un Lübnan'a kaçırıldığı operasyonda 13 Suriyeli isyancı ölmüştü.

 

Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa Suriye'ye insani yardım sağlanmasını öngören tasarıyı BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunmaya hazırlanıyor.

 

Reuters haber ajansına açıklamada bulunan bir diplomat, ABD'liler tarafından yazılan tasarının, şimdilik müttefik ülkelere verildiğini henüz Güvenlik Konseyi'nin diğer üyelerine sunulmadığını söyledi.

 

BBC’nin haberine göre, ABD ve müttefikleri, Suriye'ye karşı tasarıyı, yabancı askeri müdahaleye zemin oluşturmasın diye reddettiklerini açıklayan Rusya ve Çin'in karşısına veto etmeleri daha zor bir metinle çıkmaya çalışıyor.

 

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, ülkesinin Suriye'ye yardım gönderilmesi için uygun koşulların yaratılmasından yana olduğunu söylemişti.

 

Arap Birliği başkanı Nebil el-Arabi ile telefonda konuşan Yang, Çin'in Suriye sorununun çözümü için Arap ülkeleriyle birlikte çalışmaya hazır odluğunu belirtti.

 

Çin daha önce Batı'nın Suriye muhalefetine desteğinin "büyük çaplı bir iç savaşa" yol açabileceği ve bu durumda silahlı bir müdahalenin kaçınılmaz olabileceğini söylemişti.