Katar'ın Doha kentinde biraraya gelen ve Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu adlı yeni bir yapı ortaya çıkaran Suriye muhalefetini sadece Fransa ve Türkiye tek meşru Suriye temsilcisi olarak tanırken Rusya, İran ve Çin gibi Brezilya Hükümeti de tanımayacağını belirtti.

BBC Türkçe’den Hediye Levent’in Şam’dan yazdığı haber göre ise Suriye'de aktif olan ve çoğunluğu Selefi uzantılı bazı örgütler de, bugün sosyal paylaşım sitelerine yüklenen bir görüntüde yeni muhalefet koalisyonunu reddettiklerini duyurdu.

Uzun süredir dağınık bir görüntü arz eden Suriye sivil dış muhalefeti bu ay başında Katar'ın Doha kentinde biraraya gelmiş ve Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu adlı yeni bir yapı ortaya çıkmıştı.

Bugün internette dolaşan görüntüde, "Cephe El Nusra, Ahrar Eş Şam, Liva Et Tevhid, Ahrar Es Suriye, Liva Halep Cephe İslami, Hareket-i Fecr El İslamiye, İslam Kalkanı, Liva Anadan, Liva Nasr, Liva El İslam, Liva El Baaz, Liva Ceyş-u Muhammed, Liva Sultan Muhammed ve diğer cihad grupları" adına açıklama yapılıyor.

Bu grupların "en kısa sürede İslam Devleti kurmak istedikleri" belirtiliyor ve "dışarıda kurulan, bize dayatılan komplo projesi olan konsey ve koalisyonu reddettikleri konusunda mutabık oldukları" söyleniyor.

Cephe El Nusra başta olmak üzere Suriye'de aktif durumdaki Selefi grupların askeri anlamda oldukça güçlü oldukları biliniyor.

Çok sayıda bombalı eylemin yanısıra bazı kasabaların ele geçirilmesi gibi birçok olayda adları geçen bu gruplarda Suriyeliler ve Libya, Mısır, Irak, Suudi Arabistan gibi ülke vatandaşları da bulunuyor.

Bunlardan Ahrar Eş Şam grubu daha sonra "açıklamada gruplarının adının geçtiğini ancak bu açıklamaya katılmadıklarını" duyurdu.

Diğer taraftan, bu gruplar adına açıklama yapan kişinin ne kadar yetkili olduğu ve açıklamanın yapıldığı yerde adı geçen her grubun temsilcisinin bulunup bulunmadığı bilinmiyor.

Ancak Doha'da yeni sivil muhalif yapı girişimleri devam ederken bazı cihadist grupların yeni oluşumu tanımayacaklarına ilişkin ilk sinyaller gelmeye başlamıştı.

SİLAHLI MUHALEFETTE UZLAŞMAZLIK

Sivil muhalefet her ne kadar tek çatı altına toplanmış olsa da, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Selefi uzantılı silahlı gruplar arasında zaman zaman sıcak çatışmalara varan uzlaşmazlığın olduğu biliniyor.

Selefi uzantılı silahlı gruplar ÖSO'yu "siyasi ajandası olmakla" suçluyor. ÖSO ise Selefi silahlı grupların "tek amaçlarının İslam devleti kurmak" olduğunu öne sürüyor.

Zaman zaman ÖSO'dan yapılan açıklamalarda bu uzlaşmazlığa değiniliyor. Son olarak ÖSO komutanlarından Mustafa Eş Şeyh, El Hayat gazetesine verdiği röportajda, "Gelecekteki savaşımız İslamcılara karşı olacak" ifadesini kullanmıştı.

Yine silahlı Kürt gruplarla Selefi uzantılı bazı oluşumlar arasında yer yer sıcak çatışmalar devam ediyor.

Silahlı muhalif kanat içindeki bu uzlaşmazlığa ek olarak, Doha'da kurulan yeni siyasi yapılanmanın silahlı kanat üzerinde ne kadar etkili olacağı henüz belirginleşmiş değil. Kürt grupların desteğini alıp alamayacağı sorusu da cevaplanmamış durumda.