Katar’ın yeni Emiri Şeyh Temim bin Hamad’ın el-Fetih heyeti aracılığıyla Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a mesaj gönderdiği bildirildi.

Lübnan’da yayımlanan es-Sefir gazetesinin haberine göre kısa bir süre önce Şam’a giderek Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la görüşen el-Fetih örgütü merkez komite üyesi Abbas Zeki, Katar Emiri Şeyh Temim’in mesajını Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a iletti.

Yakındoğu Haber’e göre, daha önceki Katar yönetiminin aksine Suriye krizinden ve Suriyeli muhaliflerden uzak duran yeni Emir Şeyh Temim’in, mesajında Şam’la ilişkileri iyileştirmek istediğini belirttiği bildirildi.

Es-Sefir’e açıklamada bulunan Filistinli kaynaklar, Abbas Zeki’nin 7 Ekim’deki Şam ziyaretinin Suriye’deki Filistinlilerin durumuyla ya da Ramallah-Şam ilişkileriyle ilgili olmadığını ziyaretin tamamen Katar’ın dış ilişkileri çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi.

Filistinli kaynakların verdiği bilgiye göre Ağustos ayında Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la görüşen Katar Emiri Şeyh Temim’in Abbas’tan Şam’la temas kurarak Katar-Suriye ilişkilerinin iyileşmesi için zemin hazırlamasını talep etti ve Şam’a “Katar’da temel bir strateji değişikliği oldu, Katar’ın dış politikası da aşamalı olarak değişecektir” güvencesinin verilmesini istedi.

33 YAŞINDA

Geçtiğimiz Haziran ayında  Katar Emiri Hamad Bin Halife Al-i Sani, oğlu Temim bin Hamad Al-i Sani'yi Katar'ın yeni emiri ilan etmişti. Bu değişikliğin Katar’ın dış politikasında da değişimler getireceği yorumları yapılmıştı.

1980'de doğan Şeyh Temim, öğrenimini 1998'de İngiltere'de Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'nde tamamladı.