Yemen'de protestocuların ABD elçiliğine saldırdığı haber veriliyor. Polis göstericileri elçilikten uzak tutmaya çabalıyor.

Gösterinin sebebi, Muhammed peygamberi aşağılama amacıyla yapıldığı iddia edilen Amerikan filmi.

Görgü tanıkları, elçilik civarında çok sayıda aracın ateşe verildiğini belirtiyor.

Polisin havaya ateş açarak kalabalığı dağıtma çabalarına rağmen, bazılarının elçilik yerleşkesine girdiği iddia ediliyordu. Daha sonra gelen haberler, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanan polisin elçilik yerleşkesini kontrol altına aldığı, dışarıda ise protestoların sürdüğü yönünde.

Libya'da salı günü düzenlenen benzer bir gösteride ABD'nin Bingazi konsolosluğu ateşe verilmiş, ABD Büyükelçisi'nin aralarında olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

"Müslümanların Masumiyeti" adlı Amerikan filmi, Mısır başkenti Kahire'de de şiddetli gösterilere neden olmuştu.

Mısır'ın çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "Muhammed peygambere yönelik her hakareti kınadığını" belirttiği açıklamasında, "Dışarıdan gelen konuk ve ziyaretçilerimizi korumak görevimizdir" dedi ve göstericileri kanunlara uymaya davet etti.

OBAMA: MISIR MÜTTEFİK VEYA DÜŞMAN DEĞİL
ABD'nin diplomatik temsilciliklerinde güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarılırken, Washington yönetimi, saldırıların radikal İslamcı gruplar tarafından planlı olarak yapılıp yapılmadığını soruşturuyor.

Bu arada, ABD Başkanı Barack Obama ise Müslüman Kardeşler hareketinin iktidara geçtiği yeni Mısır'ı şöyle tarif etti: "Sanırım onları müttefik olarak değerlendiremeyiz ama düşman olarak da değerlendiremeyiz."

ABD'nin Kahire Büyükelçiliği'nin binlerce kişi tarafından basılmasına gönderme yapan Obama, "elçiliğin ve personellerinin korunması taleplerine nasıl karşılık verileceğine bakacaklarını" dile getirdi: "Eğer sorumluluklarını yerine getirmeyen şekilde hareket ederlerse, bence bu büyük bir problem olur." (BBC Türkçe)