Endonezya Ulema Konseyi, ülkede etnik ve dini gerilimi artırdığını belirttiği yalan haberciliğe karşı fetva yayınlayacağını duyurdu.

Dünyada en çok Müslümanın yaşadığı ülke olan Endonezya’da, internet üzerinden yalan haber üretimi ve yayımına karşı fetva yayınlanacağı duyuruldu. Karara gerekçe olarak, yalan haberlerin ülkedeki dinsel ve etnik gerilimleri artırması gösterildi.

Ülkedeki en yüksek dini otorite olan Ulema Konseyi’nin Başkanı Maaruf Amin, “Fetvayı en kısa sürede yayınlayacağız, çünkü durum endişe verici düzeyde. Umarım, en azından Müslümanlar bundan böyle bu işlere dahil olmayacak” dedi.

İslamiyet’te yalan söylemenin ve iftira atmanın yeri olmadığının hatırlatılacağı fetvanın yasal bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Facebook ve Twitter kullanımında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Endonezya’da 15 Şubat’ta başkent Cakarta’nın valilik seçimleri gerçekleştirilecek. Hem Hristiyan hem de Çin asıllı olan mevcut vali Basuki Tjahaja Purnama iki Müslüman adaya karşı yarışacak.

Fetvanın oldukça tartışmalı geçmesi beklenen seçimler öncesinde yayınlanması bekleniyor. Vali Purnama, nam-ı diğer Ahok, geçtiğimiz yıl Eylül ayında seçim kampanyası sırasında yaptığı bir konuşmada Kuran’a hakaret etmek gerekçesiyle yargılanıyor. (Kaynak: Sputnik)