Kopenhag, ABD'nin izinden giderek Danimarka ordusuyla iş birliği yapmış Afganları tahliye edeceğini açıklarken, İsveç ordusuna çalışmış yaklaşık 15 çevirmenin getirilmesine hem göçmen kurulundan ret hem de hükümetten itiraz geldi.

Taliban, Afganistan'ın önemli bölümünü ele geçirirken, ABD öncülüğündeki yabancı güçlerle iş birliği yapan Afganların akıbeti büyük soru işareti oluşturuyor.

Washington, ABD için çalışan Afganlar için çeşitli mülteci programlarını devreye sokarken, gözler diğer ülkelere çevrildi.

Kopenhag, ABD'nin izinden giderek, Danimarka ordusu için çalışmış Afganları tahliye edeceğini açıkladı.

‘DANİMARKA KİMSEYİ MUALLAKTA BIRAKMAZ’

Berlingske gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod "Afganistan'da özelikle tehdit edilen çalışanları kısa süre içinde tahliye etmeye ve sığınma işlemlerini Afganistan'dan Danimarka'ya taşımaya hazırız" dedi.

Tahliyenin nasıl gerçekleşeceğine değinmeyen Kofod, 'Danimarka'nın kimseyi muallakta bırakmayacağını' söyledi.

AFGAN ÇEVİRMEN: İSVEÇ’İN ÖDÜLÜ İŞTE BU OLDU

Danimarka'nın komşusu İsveç'ten ise göçmen kurulunun ret kararının ardından 15 civarında Afgan çevirmeni kaderlerine terk etme beyanı geldi.

İsveç Radyosu'na konuşan Afgan çevirmenlerden biri "İsveç ordusuna hizmet ettik, askerlerle cephede birlikte çalıştık. Gece gündüz omuz omuzaydık. Ödülü de işte bu oldu" dedi.

HÜKÜMETİN TEZİ ANAYASANIN İHLALİ

Sağcı parti Ilımlı Birlik, 'sığınmacı kotası sisteminde İsveç ordusu işe iş birliği yapmış Afgan çevirmenlerle çalışanlara öncelik verilmesi' için göçmen kuruluna çağrı yaptı.

Sosyal Demokrat Partili Adalet ve Göç Bakanı Morgan Johansson ise 'hükümetin bireysel dosyalara müdahalesinin anayasanın ihlali anlamına gelebileceğini' söylerken, Savunma Bakanı Peter Hultqvist de kendisine destek çıktı. Bunun üzerine kamuoyundan daha önce 9 bin Afgan'a göçmen kurulunun reddetmesine rağmen oturma izni verildiğini hatırlatan sesler yükseldi.

‘ELBETTE KORUNMALILAR’

Birleşmiş Milletler'e bağlı Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargıçlık yapmış olan avukat Krister Thelin "Afganistan'da İsveç birliklerine yardım etmiş çevirmenlere elbette koruma sunulması gerekmektedir. Çıkarılan engeller bunu sağlamaktaki isteksizliği gözler önüne seriyor" dedi.

‘BUGÜNE DEK İSVEÇ GÖÇ KURALLARINI BİRÇOK KEZ DEĞİŞTİRMİŞTİNİZ’

Gazeteci Fredrik Johansson, İsveç göç politikalarının tutarlılığı ve itibarıyla ilgili söyleme "İsveç geçmişte sığınma hakkı tanınmayan 9 bin Afgan'ın İsveç'te kalmaları için birçok kez kuralları değiştirdi ya da esnetti. Burada uluslararası görevdeki İsveç ordusunun çabalarına önemli katkıda bulunmuş 10'dan fazla kişiden söz ediyoruz" diye itiraz etti.

ABD’DEN AFGANLARA TÜRKİYE İŞARETİ

Afganistan'da ABD hükümeti veya ABD ordusuyla iş birliği yapanları, başta çevirmenlerle aileleri olmak üzere Özel Göçmen Vizesi (SIV) ile ABD'ye yerleştirme operasyonu yürüten Washington, ayrıca ABD'nin finanse ettiği projeler, ABD merkezli STK'ler ve medya kuruluşları için çalışan Afganlar için üçüncü ülkelere gidip oradan sığınma başvurusu yapmalarını içeren 'Öncelik İki' isimli yeni bir program başlattı. Program, Türkiye'yi de Afganların sığınma başvuruları tamamlanana dek 12-14 ay bekleyecekleri üçüncü ülke olarak gösteriyor.

AFGANİSTAN’DA SON DURUM

Afganistan'da ABD'nin çekilmesiyle hükümet güçlerinin varlığı zayıfladı. Dün kuzeyde birkaç saat arayla üç vilayet merkezini ele geçirerek kontrolüne aldığı vilayet merkezi sayısını 5’e çıkaran Taliban, ülkenin yüzde 80'inden fazlasını kontrol ettiği iddiasında.

Kaynak: Sputnik