Koronavirüsünün 2019 Aralık’ta ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentinde virüs kaynaklı ölümlerin sayısı yüzde 50 arttı. Daha önce 2 bin 579 olarak açıklan Covid-19 kaynaklı ölüm sayısı 3 bin 869 olarak revize edildi.

Çin devlet televizyonu CCTV, Wuhan’da toplam ölü sayısına 1290 kişinin daha eklendiğini açıkladı. CCTV’nin açıklaması, salgının başından bu yana Pekin yönetiminin bildirdiği vaka ve ölüm sayısının ‘şeffaf olmadığı’ yönündeki iddiaların ardından geldi.

‘NEDENİ TIBBİ KAYNAK YETERİZLİĞİ’

Açıklamada, bu değişikliğin ‘hastanelere ulaşamayan insanların sayısını toplam verilere eklenmesi, özel hastaneler ve virüsle mücadele kapsamında yapılan geçici/sahra hastanelerdeki verilerin geç raporlanması ve salgının başında tıbbi kaynakların yetersizliği’ gibi nedenlerden dolayı kaydedildiği ifade edildi. Yetkililer, “Salgının ilk aşamalarında sınırlı hastane kapasitesi ve sağlık personelinin yetersizliği nedeniyle, bazı sağlık kurumları yerel yönetimlerle bu anlamda bağlantı kuramadı ve bu nedenle teyit edilen vakalar gecikmeli olarak raporlandı” dedi.

‘VERİLER HİÇBİR ZAMAN SAKLANMADI’

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada verilerin hiçbir zaman saklanmadığı belirtildi. Bakanlık, bu artışın nedeninin ‘istatistiksel olarak yapılan doğrulama çalışmaları’ olduğunu belirtti.

Çin’deki toplam vakaların yüzde 60’ının kaydedildiği 11 milyon nüfusu olan Wuhan’da vaka sayısı ise yeni enftekte olan 325 kişinin eklenmesiyle 50 bin 333’yükseldi.