BM, hakkındaki hapis cezası nedeniyle 2012’den bu yana İngiltere’deki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan WikiLekas kurucusu Julian Assange’ın bırakılmasıyla ilgili kararını cuma günü açıklayacağını duyurdu.

​İsveç’te taciz suçlamasıyla hakkında hapis cezası bulunan Assange, suçlamaları reddediyor ve İsveç’in kendisinin ABD’ye gönderebileceğini ve ABD yönetiminin gizli belgelerini ifşa ettiği gerekçesiyle burada işkence görebileceğini belirtiyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne bağlı olan BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, bir kişi hakkında verilen mahkumiyet kararının ‘keyfi olup olmadığını’ tespit ediyor.

Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor ancak Assange'ın yasa dışı olarak tutulduğuna karar verilirse, BM'nin İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunması bekleniyor.

Grubun Assange lehine karar vermesi halinde İngiltere ve İsveç, Assange hakkındaki suçlamaları düşürerek WikiLeaks kurucusuna tazminat verebilir.

BİRÇOK LİDER SERBEST KALDI

BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, daha önce Myanmar’da eskiden muhalefet lideri olan ve geçen yıl ülkesindeki seçimleri kazanan Aung San Suu Kyi hakkındaki ev hapsi kararının keyfi olduğunu açıklamış ve Myanmarlı siyasetçi 2010 yılında serbest kalmıştı.

Grubun serbest kalmasını sağladığı diğer isimler arasında, İran’da tutuklu bulunan Washington Post muhabiri Jason Rezaian, Maldivler’de hapis yatan eski Devlet Başkanı Mohamed Nasheed ve Malezya’daki muhalefet lideri Enver İbrahim de bulunuyor.

BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, Mısır’daki devrik lider Muhammed Mursi’nin de serbest kalması için çağrı yapmıştı ancak Mursi’nin hapis cezası devam ediyor.

(Kaynak: Sputnik)