Washington Post Editoryal Kurulu, Türkiye’de darbe girişimi sonrası alınan önlemlerin de dijital dünyaya yöneldiğini, Twitter’e “baskı” yapıldığını belirtti ve "Türkiye’nin taleplerine yeterince direnmiyor" diyerek bu kurumu eleştirdi.

Washington Post, Editoryal Kurulu’nun görüşlerini yansıtan yazıda Türkiye’deki OHAL’ın üç ay uzaldığına dikkat çekilirken darbe girişimi sonrası alınan önlemlerin kapsamında "30 bin kişinin tutuklandığı ve 100 bin kadar kişinin suçlandığı" ifade edildi.

Bu çerçevedeki önlemlerin “dijital dünyasına doğru yöneldiğini” savunan Editoryal Kurul, “Türkiye, gazetecileri susturması için Twitter’e baskı yapıyor” iddiasına yer verdiği yazısında “Twitter daha güçlü bir biçimde direnmeli. Twitter, ifade özgürlüğü için güçlü bir kuvvettir” sözlerini kullandı.

Türkiye’den Twitter’e yönelik taleplerin bazı örneklerine yer verildiği yazıda “Twitter ‘geçerli ve uygun biçimde tanımlanmış bir talep” aldığı zaman ülkenin yasalarını takip ettiğini söylüyor. Ancak bir yasanın siyasi ifadeyi susturmak için kullanıldığı zaman ne olacak? Türkiye, Twitter’in şeffaflık raporlarına göre bu yılda dünyanın en sık hesap kısıtlama talebinde bulunan ülke oldu” deniliyor.

Bunun ardından Twitter’in, Türkiye’nin 14 bin 953 hesaba ilişkin 2 bin 493 talebinin "yüzde 23’ünü yerine getirdiğini" belirten Kurul, yazısını noktalarken “Twitter, diğer kapalı toplumlar gibi Türkiye’de de yasaların, özgürlükleri korumaktan çok sık sık sınırlamak için kullanıldığını görmelidir” dedi.

Gazetecilerin hesaplarının açık tutulmasını isteyen Kurul, Twitter’in “bir baskı aleti haline gelmemesi gerektiğini” vurguladı.

(Kaynak: ANKA)